onsdag 25 december 2013

Julbrödet

Jag vaknade en aning sent på julaftons morgon, for upp och satte igång brödbadet för att hinna. Jag bakar detta enkla bröd varje jul och det är omtyckte. Under jästiden gjorde jag risgrynsgröten som ju kräver en hel del rörande för att inte brännas vid (det har hänt vissa år). Detta året blev gröten lyckad, jag gör den helt vanliga gröten efter receptet på grötrispåsen.

 
 
Sjöskvalpets festbröd
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
3 msk olja
cirka 16 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke, tillsätt ca 1/2 dl av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt olja, salt, resten av vattnet och nästan allt mjöl. Arbeta degen till den släpper bunken. Dofta över en aning mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 minuter. Tag sedan upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och gör en fläta. Låt flätan jäsa  cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 225 grader ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar