lördag 12 juli 2014

På svaj


Nästa dag i Skärhamn gjorde vi inte många knop, varken vi eller båten. Harald pumpade upp vår gummijolle, det är första gången vi ska använda den, köptes på Malta, men vi behövde den aldrig på färden hem. Vädret var väldigt varmt, en tropisk värme har hittat till vårt land, visst är det skönt, men jag är inte odelat entusiastisk. Senare på eftermiddagen kom det in ett rejält åskoväder, det började blåsa och regnet vräkte ner. Då är det skönt att ligga i hamn. Hamnavgifterna ligger runt 250 kr än så länge.

 
Tina och Janne gav sig iväg med sin båt Maja

 
Harald är tjusig med sina fina shorts.

 
Vi passade på att handla för kommande dagar.

 
Här sitter gubbarna på bänken.

 
Regnet öser ner.

Skärhamn – Mollön – Skärhamn, 13 distans

Nästa dag väntade vi på sonen Joel med familj, Petra, Ebba och Wille. Amanda valde att vara hemma hos farfar istället.
 
Vi hade tid att läsa tidningen och ta en fika i väntan.
 
När de kommit och mönstrat på kastade vi loss direkt för att segla ut till någon naturhamn. Att ligga så är ju det vi kan erbjuda med båten och som inte går att göra på annat sätt. Vi seglade ut till utsidan av Mollön där det finns en ganska stor skyddad vik. Det blåste ca 9 m/s, men det gick bra ända tills vi skulle lägga till. Vi testade några ställen innan vi bestämde oss och då tog inte ankaret och båten drev långsides. Det var skönt att vara två som hoppade iland och kunde hålla båten. Vi upptäckte då att det kanske skulle gå bra att ligga långsides så efter mycket om och men och en irriterad kapten så låg vi på plats. Det blev en jättebra plats med en fin platå att fiska från. En febril aktivitet satte igång, fiskegrejorna fram och testades, Joel tog en premiärtur med jollen innan barnen fick följa med, Harald testade också. Vi kastade oss i vattnet och allt var härligt. En jolletur med Joel, Ebba och Wille slutade dock med att vi fick tillkalla hjälp som åkte ut och hämtade dom, då drev dom mer och mer utåt och motorn gick inte igång. Eftersom det blåste ganska bra gick det inte att ro.
 
Wille sköter winchen under seglingen 
I Kyrkesund såg vi en del hus till salu, tyvärr fotade jag inte just dom, men ett litet pyttevrak med en gammal slip, alltså bara en liten bod, kostade 5,9 miljoner.

 
Bogserade tillbaks.

 
Mycket fiske och en del småfisk blev det.

 
Många diskussioner om maneterna, farliga eller inte osv...., men det fanns mest vanliga öronmaneter.
 

 
Vi grillade spett och åt en god middag, solen gick ner och vi njöt. Nu skulle vi också för första gången bädda i salongen. Vi kan sänka bordet också finns det en madrass till det, vi kunde inte riktigt komma på hur det skulle vara, men Joel och Wille sov ändå hyfsat. Nästa dag kom vi på det och nu blir det enkelt nästa gång. Joels jobbelarm väckte oss 06.20 annars var det bra, haha. 
 
Dagen fortsatte med alla aktiviteterna, fiske, bad, promenad på berget, läsning, drakflygning och mat innan vi senare på eftermiddagen gick för motor tillbaka till Skärhamn där familjen mönstrade av. Det har glatt mig oerhört mycket att de ville komma och vara med, tack för underbara dagar!

 
Frukost 
Jag flyger drake, tror att jag tyckte det var roligare än barnen.
  
Vi gjorde ett försök att dörja makrill, men fick inget.

 
Stolt Wille styr båten tillbaka.

 
Skärhamn – Hälleviksstrand, 10 distans, 2,5 timmar

Det var fullt i hamnen i Skärhamn och vi lade bara till för att släppa av familjen på en förbokad plats. När vi skulle släppa loss startade inte motorn! Helvete, vi som precis reparerat och har en ny startmotor för 10.000 kronor! Jag blir galen, panik!  Efter att Harald grejat och många försök gick den äntligen igång och vi kunde lämna platsen till båtar som väntade. Det blev motorgång eftersom vi inte vågade stanna motorn igen. Vi blev bjudna på middag av vänner som låg i Hälleviksstrand så vi styrde båten dit. Vi var framme vid halv sjutiden på kvällen och blev mottagna av Tommy och Birgitta. De bor på Björkö i Göteborgs skärgård och var själva ute och seglade. Tommy och Birgitta var eskaderledare på eskadern till Isle of White i England 1995 och vi är vänner sedan dess. Jätteroligt att träffas igen, det var två år sedan sist, men numera känns det som igår. Vi fick jättegod middag hos dom i deras fina båt, lax till min lycka medan Harald fick eget, korv i favorit! En trevlig kväll med mycket prat, fast jag måste erkänna att jag var trött. Det var skönt att sova ut på morgonen. Harald fick lite tips av Tommy om motorn och tror han vet vad det är, fast inget som går att göra nu så vi får bara hoppas på det bästa. Så var det med den tryggheten!

 
Mollösund


 
Hälleviksstrand


 
Tommy och Birgitta tittar på vår båt som de inte sett tidigare.

 
Här i hamnarna finns fortfarande anslagstavlor, rätt kul.

 
Middagen är framdukad.


 
Här ligger Aeolus.
 
Hälleviksstrand – Valön vid Bovallsstrand, 29,2 distans, 7 timmar

Vi hade en pratstund med Tommy och Birgitta innan vi flyttade till en annan brygga för att tanka vatten och tvätta av sittbrunnen. Motorn startade idag hela dagen. Vädret är fortfarande helt fantastiskt fint och vi ömsom seglade ömsom gick för motor i den NO vinden. Jag har fått rejält ont i min högra höft och lite ont i den vänstra, det värker hela tiden och jag har svårt att både sitta och stå. Jag antar att det är hoppen. Klockan blev ganska mycket och det är svårt att hitta bra platser då så vi satsade på en vik att ligga för ankare i. Det blev jättebra och vi hade en lugn kväll med middag i sittbrunnen, grillade oxfärsbiffar med tillbehör.


 
Trafik idag, snabba motorbåtar som kör om på alla sidor överallt.

 
Sen kommer det en och annan Bohusbåt i sakta mak.

 
Också seglare som trängs genom hålen.

 
Någon har allt tid i världen.

 
Också alla dessa fina båthus.


 
Islandsberg där Evert Taube har bott någon tid.

 
Fina fina bad- och solklippor. 
Moderna bostäder med båtplatser till salu!

 
Också semesterlägenheter.

 
Inloppet till Sotenkanalen.

 
Här råder frid.

 
Nya små hus och gamla.


 
Är då detta sjökor undrar Harald

 
Båtar ligger överallt vid klipporna. 
Vår ankarplats. 
Solen har försvunnit bakom klipporna.
 
Nu har jag köpt en internetsticka så kanske jag kan uppdatera lite oftare. Vi har det bra behöver jag kanske inte tillägga.
 

2 kommentarer:

  1. Nej det behöver du inte tillägga...vilken fantastisk tur ni har i Sveriges vackra farvatten..kan inte bli bättre.....
    Idag bjuder Mor på kaffe och kakor och vi skall fira hennes 94-års dag....det är också fantastiskt och ett privilegium att ha en så pigg mor vid min ålder!!
    Hoppas ni har det fortsatt bra och jag ser framemot nästa uppdatering...kram Gunnel

    SvaraRadera
  2. Som jag skrev förra gången så finner jag nu inga nya ord för att beskriva din berättelse. Helt otroligt, vad skall jag kalla det, er "seglingsberättelse"!!!

    SvaraRadera