Translate

måndag 10 oktober 2016

Split

Vi lämnade den fina Camping Viter igårmorse och körde en kortare sträcka med husbilen Nisse framför oss sedan vände de inåt landet och tog motorvägen.


Vi stannade för att handla på Konzum vid Makarska, det är fina butiker om än lite dyrare med allt än Lidl.



Om inget värre händer än detta så klarar vi oss bra.

Vi fortsatte den vackra färden mot Split och efter att ha missat en avfart krånglade vi in oss i trånga gator, men Harald lyckades som tur var, men vi var rätt trötta när vi kom fram.


Här borta runt berget går vägen. Vi är ganska vana nu.

Vi tog en fin plats på Storbrec camping i Split och vädret var skönt. Vi satt ute och åt vår lilla lunch och hade det bra innan vi tog oss samman och gav oss iväg för att åka buss in till Split centrum. 
Vilken stad detta är, helt outstanding! Att få gå omkring här och bara njuta av allt gammalt, både vackert och risigt som är vacker i sig tycker jag.  Det blev många bilder, svårt att välja så här kommer en del som kanske gör att ni åker hit. Dubrovnik var fint, men för min del vinner Split, men sin känsla av förfall mitt i allt det vackra.



Precis vid ingången till det gamla staden och det gamla palatset så fanns en massa små försälningsställen och utanför många små tingel tangelstånd. Inne sedan fanns ingenting mer än vanliga små butiker och restauranger i massor.


Vi fick njuta av skönsång som liksom dånade bland byggnaderna, vackert.


Mycket folk såklart och vi följdes av stora massor av japaner.



Själva klocktornet var enormt.


Många fina gröna fönsterluckor, me like.



Vi tog en liten paus med kaffe och delade på en glass.





Det finns massor av detaljer på alla byggnader.



Tvätt på tork gillar jag.




Också plötsligt ser man i fönstren att det faktiskt bor folk här.





Utanför gamla staden ligger så kryssningsfartygen och de stora båtarna på rad. Vi åkte hem igen med bussen när solen gick ner och jag kände mig så nöjd med att få ha sett allt detta. 


Hemma blev det en sen middag med en fläskköttsgryta, hua det ser äckligt ut på bilden, men helt ok. Stekt lök och fläskbitar med grädde, sambal oelek för lite smak också en liten burk med bönor på slutet. 

Idag lämnar vi Split igen och kör några mil ut till den lilla staden Trogir. Vädret ser inte bra ut senare i veckan så vi vill passa på.

10 kommentarer:

  1. Vilka makalöst härliga miljöer Christel!!!! Förstår att du gillar det!! Och dom fönstren m gröna luckor!!!!! GILLAR!!! Ha en bra dag!!! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja du, det är så fint här, men jag blir liksom mätt nu. Det är nog dags att åka hemåt. Kram

      Radera
  2. Säger som Anna och vad gör det att tappa en flaska "saft" bara ett litet missöde. Ha det fortsatt bra och jag ser framemot flera fina bilder från er fantastiska resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ulla och alla er andra att ni orkar följa med, det glädjer mig! Kram

      Radera
  3. Åh, Split vill jag åka till! Ser himla fint ut, kram till er! Låter förresten bra att ni kör hemåt👍

    SvaraRadera
  4. Ser gött ut, men prova att stanna längre än ett dygn på varje ställe..... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nästan helt omöjligt, vi försöker......

      Radera
  5. Finns mycket att titta på där nere, synd att ni inte har lite bättre väder! Njut o ha inte bråttom hem, här är kallt å regningt! 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men ibland blir det så att man känner sig mättad på allt fint. Men, vi har en hel del kvar, vi försöker att inte ha bråttom, men det drar liksom lite hemåt haha!

      Radera