Translate

torsdag 1 januari 2015

Nyårsfirande

Då har vi glidit in på året 2015 med många förhoppningar och samvaro med nära och kära. Nu vill jag bara komma igång igen med scrapping och drömmar om årets seglingar. Vi firade i vanlig ordning denna sista och första natt med goda vänner i deras segelbåt i Helsingborg. Vi har äntligen repat oss nu från den där sega förkylningen, men fortfarande är vi trötta och hela dagen igår strosade vi runt i morgonrockar. Ja, jag varvade med mina uppdrag för kvällens middag.

 
Vi fick besök av vännen Margareta som kom för att önska gott nytt år. Här skålas det i kaffe! Under många år firade vi nyår tillsammans, men när hennes man Christer dog bestämde vi tillsammans att bryta den traditionen. Alltid känns det ändå som något särskilt att önska varandra gott nytt år så vi blev jätteglada att hon kom.

 
Vi åkte in till Helsingborg, men blev stoppade i sittbrunnen för en stunds karantän och en gammeldansk för att stoppa bakterierna! Chantalles varumärke som tilltugg, hua!


 
Tyvärr blev inte allt tilltug fotograferat, men det var ett av mina uppdrag och jag gjorde denna kombination.
 
Små gröna snittar
Mixa 1 avokado med 1/2 dl creme fraiche, 2 tsk citronjuice och 1 krm salt. Lägg cremen, en bit ädelost, några räkor och dillvippa på crostini. För Haralds skull gjorde jag hälften med en bit rökt kalkonkött istället för räkor och de blev nästan godare.
 
Pepparkaksgrissini med ädelostdipp
500 g pepparkaksdeg
finrivet skal av 1 apelsin
140 g ädelost
2 dl creme fraiche
Sätt ugnen på 225 grader. Knåda in apelskal i pepparkaksdegen. Dela degen i 30 bitar och rulla varje till smala längder. Grädda i 5-8 minuter. Gaffelmosa osten tillsammans med creme fraiche. Lägg upp i en skål och servera tillsammans med pepparkaksgrissinin.
 
Kalkon- och äppelröra
120 g skivad rökt kalkon
1/2 syrligt äpple
1/2 dl majonnäs
50 g färskost
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk honung
1 msk dijonsenap
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Finhacka kalkonköttet. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Blanda kalkon, äpple, majonnäs och färskost. Smaksätt med pressad vitlök, honung och senap. Krydda med salt och peppar. Servera på små knäckebröd.
 
Granatäppelsallad med lingon
Till 8-10 personer
2 granatäpplen
2 röda äpplen
1 1/2 dl rårörda lingon
1 grapefrukt
Halvera granatäpplena och peta ut kärnorna. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda granatäppelkärnor, äpple och lingon. Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor. Blanda dem med granatäppelblandningen. Servera salladen i små skålar till var och en. Denna blev sur men frisk, behövs lite sådant tycker jag.

 
Värden, Ingmar korkar upp det mousserande vinet och detta och tilltugget serverades i nedre salongen.

 
Gästerna.

 
Värdinnan Elisabeth.

 
Fin dukning uppe i däckssalongen.

 
Vi fortsatte med att äta en god svampsoppa.

 
Sedan var det dags för snapsen, portionerad i dessa fina små karaffer också lite gott till den.


 
Vi sjunger mycket, det är så roligt!




 
Huvudrätten var oxfilé med olika tillbehör, gott.

 
Efterrätten var mitt uppdrag
 
När jag läste receptet nu kom jag på att jag glömt kakaon. Jag tyckte den blev väldigt vit i jämförelse med bilden. Alltså detta är ett vanligare och vanligare fenomen nuförtiden, jag blir orolig. Efterrätten var god, men jag fattar nu att den hade varit godare med kakaon. Dom där mandelmusslorna blev bra smulor!

 
Vid tolvslaget gick vi upp på kajen och kunde beskåda alla fyrverkerier. Vi fortsatte ett antal timmar till och kojade först vid 4-tiden. Det är mycket snack, diskussioner, skratt och allt möjligt när vi träffas. Vi har så jäkla roligt tillsammans. Vi försökte få till lite seglardrömmar utan resultat, allt från Irland, Polen, de Baltiska länderna, Kanarieöarna, men för oss blir det nog först en tur söderut till Tyskland/Polen, sedan hem till barnbarnets bröllop mitt i juli och sedan norrut till Bohuslän.

 
En härlig kväll är tillända och vi sov över i Chantalle och för att skjuta lite på hemkörningen tog vi en promenad tillsammans.

 
Stan var full med rester från kvällen, men inte från oss!




 
Här är det inte snöstaket men väl tångstaket.

 
Supertack för detta nyårsfirande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar