Translate

söndag 11 oktober 2015

Födelsedagar

Idag fyller mellanbarnet år, Andreas blir 46 år och jag tog en morgonpromenad för att gratta honom. Han skulle inte fira sin dag något speciellt var iallafall beskedet jag fick.


Han låg fortfarande när jag kom och det tog ett tag innan han öppnade. En kopp kaffe och lite prat innan jag fortsatte min promenad.




Jag gissar att dessa portar var för koksen en gång i tiden.




Resten av dagen var det matlagning som gällde. Vi hade middag för tre av Haralds fem syskon och moster Ami och vi överraskade syster Karin och hennes man Dans med uppvaktning på deras 70-årsdagar.


Lite tilltugg till skålandet och uppvaktningen. Det som finns på fatet är små krustader som fylls med en bit gräddmögelost och fikonmarmelad och gratineras i ugnen, enkelt och gott.




Jag hade gjort ett kort till dom med fickor och däri en tag till dom varje där presenterna var presenterade på baksidan.



Middagen bestod sedan av en repetition av tidigare gjord mat, ibland är det skönt med säkra kort.




Balsamicomarinerad fläskfilé

1,5 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
2 msk olivolja
Marinad:
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70 grader. Det tar ca 20 minuter. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt det svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst 1 timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häll marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.

Till den potatisgratängen jag gjorde för några veckor sedan. Denna gången dubbel sats och jag missbedömde att den hade behövt stå mycket längre i ugnen så den var inte riktigt klar, irriterande.







En trevlig och rolig kväll, tack!

2 kommentarer:

  1. ÅH!! Vad mycket god mat!! Vi åt också gott igår då vi firade Rickard men jag är så lat att jag beställer färdigt att hämta på ICA, men det var fläskfile och potatis gratäng :) Grönsallad gjorde jag åtminstone själv, haha!! Härliga grattis kort du gjort till era vänner!! Gillar Tag kort :) Det blå pappret med hortensian på har jag också haft , det är fint!! Ha en skön söndag min vän!! Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du rätt i tycker jag, att ta färdigmat menar jag, man måste inte göra allt själv, men jag tycker det är så roligt och har ju faktiskt tiden. Ja, jag glömde skriva att pappren var Maja Design. Kram

      Radera