Translate

torsdag 1 oktober 2015

Onsdag

Jag skulle till sjukgymnasten och kom på den geniala idén att promenera dit för att få min 2 km promenad. På något sätt missbedömde jag avståndet och fick tidspress dit och efter några ärenden på hemvägen hade jag gått 5,3 km och det blev en aning långt. Annars var det en bra avstämning hos sjukgymnasten, jag har nästan full rörlighet nu även om det gör ont och jag fick en del goda råd.


Jag gillar verkligen höstens blomsterarrangemang i stan. Det har kommunen gjort bra!



Storgatan med Höganäskrus utanför butiken Retro.


Äntligen hemma igen, lite linkande, men jag koncentrerar mig på att gå normalt.


Resten av dagen ägnade jag mig åt matlagning, roligt, längesedan sist vi hade gäster. Vi träffade gamla seglarvänner, Bitte och Tommy och hade en trevlig kväll. De kör numera husbil så seglarsnacket blev utbytt och vi fick mycket råd och blir ännu mera sugna på en sådan. Då kör jag menyn.
Förrätten har jag gjort förut, den är så god och liksom "lagom" att börja med.


Snabb chevre chaud-sallad
200 g blandad grönsallad (gärna med ruccola och babyspenat)
ca 300 g chevre
1/2 finhackad rödlök
2 dl blåbär
1/2 - 1 dl pumpafrön
Balsamvinägrett:
1 dl balsamvinäger
3 dl olivolja
2-3 tsk dijonsenap
1 tsk salt
svartpeppar efter smak

Sprid ut grönsalladen på ett fat.
Stek ca 1 cm tjocka chevreskivor i en stekpanna utan fett, någon minut på varje sida tills de fått en gyllenbrun färg. Toppa salladen med chevre, rödlök, blåbär och pumpafrön. Ringla över vinägretten.


Köttet till huvudrätten gjorde jag redan dagen före, det är så bra med mat man kan förbereda. Denna blev jättegod.

Balsamicomarinerad fläskfilé

1,5 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
2 msk olivolja
Marinad:
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70 grader. Det tar ca 20 minuter. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt det svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst 1 timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häll marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.


Till köttet gjorde jag denna potatisgratäng, det blev en väldigt god kombination.
Receptet är från Buffé. Potatisgratäng med gorgonzola och päron.


Efterrätten har jag också gjort förut, alltid lika god. Receptet här. Passionsfruktscremebrulee med hallon & basilikasorbete.

Det har blivit lite paus i scrappandet, men i tisdags var det ju en ny skiss hos Veckans skiss. En fin skiss som Åsa gjort. 



Min layout där är denna, vit cardstock med akvarellpenna och färg, ett fint mönsterpapper med trianglar (glömt var det kommer ifrån), lite paljetter, silvertext också skrev jag med min skrivmaskin på ett vellumpapper. Ett foto på mig från Portugal 2008, så gammalt så jag har inte rättat horisonten! Jag har nog sagt det förut men Portugal är bland mitt favoritland och jag minns vistelsen där med stor glädje därför var det så roligt att använda detta fotot.

Idag är det "faste"dag!

10 kommentarer:

  1. Vilken fin tolkning du har gjort av min skiss! <3 Fina softa färger som jag gillar!
    Ditt recept på fläskfilén ska jag ta o prova! Ha det bra! Kram Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Åsa! Ja prova den, jättegott! Kram

      Radera
  2. Kopierar och klistrar in Åsas kommentar ja!!! :-) Ljuvligt helt enkelt! Och du, fotona behöver inte vara helt perfekt ju, då är det lika bra att jag slutar isåfall! Haha!! Tycker fotot är härligt ja! :-) Håller du på så där än med maten?! Tok moster! :-) Tack för härlig inspiration! !! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men jag tycker du har fina foto! Älskar ju att göra bjudmat och att försöka få till goda och vackra rätter. Kram

      Radera
    2. Ja det är härligt att du lagar massor med god mat :) Tänkte på att du skrev att du skulle fasta.....DET! är tokigt ;) Kram

      Radera
    3. Näää, ni får inte gadda ihop er!

      Radera
    4. JoJo Men!! ;) Ibland så!! :)

      Radera
  3. Hjärtligt tack för en trevlig kväll, maten var ljuvligt god rakt igenom, tack för att du delat med dig av recepten, jag kommer att försöka kopiera alltsammans! Hälsa Harald och tacka från oss båda! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själva, roligt att träffas! Kram

      Radera