Translate

söndag 22 december 2013

Tredje julfirandet

Ja då var det nästa julfirande med min son Andreas med familj. Harald fick göra en handling igen och jag förberedde maten efter att vi fixat iordning efter gårdagen.

Familjens julklappskorg är klar.
 

Likaså en ny dukning.

Jag vann skjortstriden denna dag!

Också var det gruppbilden, Andreas och Ulle med barnen Rasmus, Anna med sambo Oscar, Sanna och Charlie. Inte att förglömma hunden Alexia som är Annas och Oscars.


Jag har inte velat göra julmat dessa dagar, det smakar godast om man äter det en dag sedan blir jag trött på det. Ikväll hade jag gjort Medelhavsbiffar med färsk pasta och sallad.
 
Medelhavsbiffar för 4 pers
500 g oxfärs
1,5 msk potatismjöl
1 dl mjölk
rivet skal från 1 citron
10 soltorkade tomater
5 dl matlagningsgrädde
2 tsk torkad salvia
salt, peppar
Blanda köttfärsen med potatismjöl, mjölk, citronskal, 2 krm salt och 3 krm svartpeppar. Forma till 8 biffar. Stek dem i en stekpanna med smör tills de fått fin färg. Ta upp biffarna och torka ur pannan. Hacka de soltorkade tomaterna. Lägg ner dem och krydda med salvia, 3 krm salt och 1 krm peppar. Häll över matlagningsgrädden. Lägg ner biffarna och låt puttra under lock i några minuter. Servera med färsk pasta och sallad.
Eftersom jag gjorde 3-dubbel sats lade jag dom i en ugnsform och efterstekte i ugnen. Sedan hällde jag på såsen och höll varmt i ugnen. Det blev en god rätt med lite annorlunda smak. Dom här unga familjerna är dock lite tradiga, det får inte vara för konstigt, helst husmanskost. Som Anna sa "farmor, varför ska du krångla till det?" Ja det undrar jag också faktiskt. Fast jag har alltid tyckt det var roligt att prova nya recept och nya smaker. Mer eller mindre med framgång, haha.
 

Efterrätten var päron, jag tyckte mycket om det, men det var också delade meningar.
 
Glöggpäron med saffransflugg och mandelkrisp
För 6-8 personer
5 fasta päron (t ex conference)
1 flaska glögg
3 kanelstänger
1 pkt saffran
2 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1 msk honung
1,5 dl mandelbiskvier
Skala , dela och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor. Lägg päronen i en kastrull med kanelstängerna. Häll på glögg så att det täcker. Koka upp och låt småkoka 5-10 minuter tills päronen är mjuka. Prova med sticka. Ta från värmen och låt svalna. Ställ i kylen i 1 dygn. Vispa saffran, grädde och creme fraiche fluffigt med elvisp. Rör ner honungen. Värm päronen i lagen. Krossa mandelbiskvierna grovt. Servera saffransfluffet och mandelbiskvierna till de ljunna päronklyftorna.


Vi hade julklappsutdelning och en Iphone blev pimpad med dekorationer av Oscar.
Fina julklappar idag igen för oss, bok, choklad, "luktegott" och ett spel.

Spelet som heter Med andra ord, var kanonroligt och vi hade skitkul. Man spelar i par mot varandra och jag och Rasmus spelade ihop. Vi gick inte riktigt ihop kan man säga,  men det blev mycket skratt.

Är väl kanske ungefär som jag känner mig, haha! Tack alla för en rolig kväll.

2 kommentarer:

  1. Ja gott och trevligt verkar det som ni haft ytterligare en dag, men jag förstår inte hur ni orkar och juldagarna har ju inte ens börjat. Ha det fortsatt bra i helgen.

    SvaraRadera