Translate

tisdag 16 juli 2019

Tällberg, Rättvik, Nusnäs och Hänsjön i Värmland

Imorse vaknade vi till regn och blåst och 12 grader! Så nu är det som det brukar haha. Vi åkte direkt efter frukosten, ja inte så tidigt, vi är långsamma av oss.Vi körde kustvägen, den är rätt smal men det gick bra, passerade Hjortsnäs och kom till Tällberg.



Vi stannade där eftersom jag ville kolla alla fina hus och hemslöjden.


Grått och blåsigt på Siljan



Det var olika slags hantverk i varannat hus.




Här var det rätt kul, det stod fyra kvinnor, en stående stickandes också diskuterade dom skilsmässor och annat som hände i livet.





Ett så mysigt fik var det här.






Det var liksom en hel by med fik och olika hantverkshus.







Smedjan, den gillar jag, barndomsminnen.


När jag fått nog körde vi vidare till Rättvik där Harald bott i barndomen. Ingen ställplats föll oss i smaken så vi parkerade bara och gick ut i stan. Harald hade ett mål här, att köpa Tuttulbröd, men först gick vi ut på Långa Bryggan. Vi har varit här tidigare, men nu är det en ny sak längs ut, ett stor ägg i guld som är en liten bastu.


Harald tittar ut mot Rättviks kyrka där han är döpt.





Turbåten kommer in och lägger till längst ut.



Hon lägger ut igen väldigt snabbt så fort alla kommit ombord.



Vi tittade på ägget, det är enormt vackert och lysande, färgerna ger inte riktigt rättvisa här.


Blank som en spegel iallafall haha.


Den var stängd idag, jag vet inte varför, jag hade tänkt boka mig innan jag visste vilket väder det var. När vi gick tillbaka krävdes nästan vantar.

 


Vi gick in om hemslöjden där också, nu tror jag att jag fått nog.


Vi fortsatte till Bageriet, som för övrigt ligger när där Harald en gång bodde i den gamla Rättviksgården som är riven nu. Harald fick köpa sitt Tuttulbröd, själva Bageriet är bara det värt ett besök, helt fullt av gamla saker, skyltar och burkar.





Vi hade egentligen tänkt stanna, men så blev det inte utan vi fortsatte till Nusnäs för att titta och köpa en liten häst till samlingen.


Vi tittade på tillverkningen, hur många behöver göras egentligen?







Jag fattar att de är så dyra som de är, vilket hantverk!


Är en född i Dalarna så är en väl dalmas?


Utställningen med alla gamla modeller och färger var roligt att se.



Vi hade kunnat stanna här över natten, men vi behövde tömma vår latrin och körde vidare. Så blev det att vi lämnade Dalarna i flygande fläng! Nu är det nästan som det brukar med det också. 
Vi kom till en rastplats och det visade sig att det var samma som vi stod på när vi var på väg till Nordkap och som vi tyckte var så vacker. Det var roligt.







Middagen får avsluta denna dag, det var en köttbit med potatis och sallad, jag hade en creme fraichesås och Harald en bearnaisesås. Igårkväll åt vi blodkorv så det fick bli något mer idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar