tisdag 25 februari 2014

Vidbränd

Som ni förstår är det jag som är bränd, det är ju inte Harald som bara blir brun på en gång. Nästan 67 år och har inte lärt mig. Jo, jag har använt solkräm till skillnad från Harald, men tydligen inte tillräckligt. Solkrämen har gått ut i datum, kan det vara så att den inte fungerar då? Idag har vi tagit det lugnare och haft det oerhört skönt. Efter frukosten gick vi ner till havet och lade oss på de sköna solstolarna.
 
Idag en annan omelett med lök, ost och koriander, jättegott!

 
Det bästa på frukostbuffén, olika youghurt att välja på också granola som är så god. Syns inte så bra här eftersom jag lade dit några corn flakes också.

 
På plats, det är ingen trängsel. Guiden igår berättade att turismen till Jordanien har sjunkit sedan oroligheterna i grannländerna. Folk vet inte att Jordanien är ett fredligt land, men det börjar öka igen. Han kallade oss väldigt smarta och intelligenta som åkte dit eftersom det finns så mycket sevärt. Ja, jag skrev ju att han skojade mycket, han kallade sig själv Jordaniens tredje underverk.

 
Här på motsatta sidan av Tala Bay ligger Egypten.

 
Med denna båten som är en glasbåt kan människor se korallerna utan att snorkla själva.

 
Vi snorklade från badplatsen idag och hittade lite fler koraller med fina fiskar även om det inte alls är som områdena vi besökte med båten.


 
 


 
Vi tog en siesta på rummet, behövde komma från solen lite och åkte sedan in till Aqaba med bussen. När vi kommer fram dit reser sig en enorm flagga som är 60 x 40 m och den reser sig högt över allt annat. Guiden från igår berättade mycket om landet, bl a att området här vid Röda havet fick Jordanien av Saud Arabien och de fick ett stort ökenområde söder om Wadi Rum. I det området hittade Saud Arabien olja och då trodde Jordanerna att det skulle finnas olja även i Wadi Rum och anlitade två oljeföretag, bl a ett norsk för att borra. De trodde då att de skulle bli rika och planerade för fina bilar och annat. De hittade ingen olja, men väl vatten och då blev dom ännu gladare, men inte rika, för vatten i ett land är oumbärligt. Nu är ledningar lagda och Wadi Rum förser Jordaniens norra tätbefolkade område med vatten. Aqaba som var en liten ort växte i och med att det är landes enda hamn, men inte tillräckligt så det beslöts att de som bosatte sig i staden slapp att betala skatt. Ett skattefritt område alltså och när vi åkt buss passerar vi en tullstation som vi fattar nu varför den finns. Skolgången är viktig här och skolan är obligatorisk. Fram till 1946 var landet under Brittiskt välde och därför är engelska andraspråk och barnen lär sig det i skolan.
 
 

 
Vi gick till en av restaurangerna som Apollo rekommenderade, men det var ingen hit. Vi kostade på oss och drack en god öl iallafall. All alkohol är väldigt dyrt här eller lika som hemma ungefär, vin något dyrare än hemma.


 
Trist mat, detta är Haralds, jag beställde också kyckling men missförstod menyn och fick panerad kyckling och jag avskyr panering.

 
I Aqaba finns ingen hundskit men väl kamelskit överallt.

 
Det blev inget besök i moskén, vi kände inte för det nu, skulle nog gjort det från början.

 
Vi gick runt lite i soukerna, inhandlade lite kakor och nötter, annars inget som lockade.


 
Eller vi skulle kanske köpt en vattenpipa,

 
Det görs fantastiska konstverk i flaskor av färgad sand, men vad ska man ha det till?

 
Några kakor blev det som sagt.

 
I väntan på bussen tillbaka satte vi oss och tog en kopp kaffe som serveras på arabiskt sätt.

 
Små koppar med jättestarkt kaffe med kardemumma som vi druckit innan. Jag frågade om mjölk men det fattade han inte alls och jag förstod att det har man bara inte.


Ytterligare en jättehärlig dag är till ända i detta fina land med så vänliga människor. Fast inget konstverk i sängen idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar