lördag 31 december 2016

Lillenyår

Det blev bara en kortkort promenad i den råa kalla vinden igår. Jag gick hem till dotter Mia istället, fikade och pratade och tog sambons strykhög. Alldeles lagom ansträngande med förkylning i kroppen.Till kvällen åkte vi buss in till Helsingborg till vännerna Ola och Marie. De har traditionellt whiskyprovning den 30, ett trevligt sätt att avsluta året på även om whisky inte är min favorit precis. 


Först ett glas mousserande med tilltugg.


Ola och Marie har sin variant av "gran" i taket, det är så sirligt och vackert med ljus och kristaller.


I deras stora kök var det uppdukat inför whiskyprovningen.


Fem olika sorter provsmakades och vi amatörer försökte lokalisera var de kom ifrån och vad som var utmärkande. Jag har absolut ingen susning, men de andra är inte heller några experter så det blir mest diskussioner om hur vi upplever dom.


Ola informerar oss om sina tankar kring provningen.


På plats fanns även vännerna Karin och Michael samt Maries väninna Birgitta.Ola presenterade de olika sorterna när vi diskuterat färdigt, tillsammans hade vi väl inte helt fel. Fyra första är skotska från olika områden och den sista svensk från Norrtälje. Jag avskyr de rökta whiskysorterna, tyckte den andra flaskan Singleton var rätt god och den sista svenska var en whisky/punch som var riktigt god.


När provningen var klar dukades förrätten fram med lite smårätter som passade efter whiskyn. Den här patén var så god, om jag inte minns helt fel var det en älgpaté. Marie hade gjort skotska ägg, en färs runt ett ägg, enkelt uttryckt. Gott och mycket speciellt. Michael som har engelskt ursprung var lycklig.


Här hade jag inte hunnit lägga upp en helt underbar äppelchutney med russin.


Så småningom flyttade vi oss in i matrummet där det stod dukat för huvudrätten.


God sallad med granatäppelkärnor.


Ytterligare en engelsk/skotsk rätt, en mustig kötträtt med ett frasigt pajskal, jättegott.


Till efterrätt hade Marie gjort en helt underbar glass med varm hallonsås. Hon använde detta paketet med en slags mandelpasta köpt i Spanien, så helt oemotståndligt gott. Vi passade också på att önska varandra ett Gott Nytt År!


Efter allt detta frossande och trevligt umgänge åkte vi vid midnatt hem med bussen. Ola och Marie bor en bra bit från busshållplatsen vid lasarettet så vi fick välbehövliga promenader både dit och hem. Vi går genom kyrkogården som vi alltid gjorde när vi bodde där under rätt många år så det är alltid lite nostalgi.

Tack för en trevlig kväll och för allt gott! Ikväll blir det lugnt!

4 kommentarer:

  1. Ja eller hur Mia!!? härligt. Och tänka sig så förståndigt av dig att bara ta en kort promenad och mysa lite hos Mia istället även om det blev lite jobb också... Bra där!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag får passa på när hon är ledig, bästa fikasällskapet.... Kram

      Radera