Translate

söndag 20 oktober 2019

Stockholm

Igår hade vi en helt fantastisk dag och jag vill förbereda er på ett långt inlägg. Hotellfrukost som jag älskar och den här var jättebra bortsett från att de inte riktigt klarade av att hålla servicen. Det gör inte så mycket, en får vänta lite och gå några extra gånger.








Vi gjorde oss klara att åka till Fotografiska. Vi åkte taxi dit, så är det att vara ute med dottern och jag bara hänger med.



Först tittade vi på Homage to Humanity, foton av Jimmy Nelson om olika minoriteter i världen. För mig var denna den allra största upplevelsen med presentation av dessa folkslag i världen. För att inte nämna de fantastiska fotona.








Därefter tittade vi på Fading Stories med texter och foton av Sanna Sjöswärd. Personliga små upplevelser från judeutrotningen som påverkar en stort och samtidigt ger obehagliga jämförelser med vår tid.



Vi fortsatte att titta på en serie foto av Sebastiao Salgado från en tid av guldletande i vår tid i Brasilien som jag tidigare aldrig har hört talas om. Helt otroligt.



Därefter en konstnärlig utställning av Christian Houge som sätter eld på uppstoppade djur för att rikta fokus mot människans brist på ödmjukhet.


Vi avslutade med en utställning av en ung svensk fotograf, Saga Wendotte skapar sagor med foton av barn som sätter igång många tankar. Vi var helt tagna av dessa också och denna var Mias favorit.









Fotografiska är så värt ett besök av många skäl, de har alltid utställningar som sätter spår hos en och fotona är helt enorma. Det är så inspirerande. 



Det var en vacker dag i Stockholm och vi stod en stund utanför Fotografiska och tittade på utsikten.




Vi promenerade upp till Söders höjder och var inne i lite butiker. Det är så roligt att gå med Mia för vi vill titta på samma saker och ibland kan vi fullständigt bryta ihop av skratt.


Av den här t ex, Jan Stenmark, han hade så många roliga texter och kort lite varstans.


Katarina kyrka




 











Är detta ett Hasselnötsträd?


Innan vi lämnade Söder tog vi en fika på Café Fåtöljen.


Efter lite vila promenerade vi vidare över till Gamla stan och sedan hem till hotellet.












Det sitter fortfarande massor av människor på uteserveringarna.




Tillbaka på hotellet hade vi gått ca 1 mil och det kändes i kroppen. Vi fick en timmes vila och uppfräschning och sedan var det dags för denna resans viktigaste och dagens höjdpunkt, middag på Operakällaren. Mia ville ge mig denna upplevelsen som hon vet att jag aldrig skulle göra annars.



Vi åkte taxi till Operakällaren, våra fötter hade inte återhämtat sig riktigt. Vi blev vilseledda av en biffig dörrvakt när taxin släppt av oss, det gjorde mig riktigt irriterad. Det är nog tur att jag inte är ute i nöjessvängen nuförtiden.



Till slut kom vi iallafall in rätt och där stod genast en man som väntade på oss, Mia hade beställt bord till kl 18. Han följde oss in till vårt bord och att bara komma in i dessa lokaler var den första upplevelsen.




Genast kom dryckesvagnen till oss, någon kom med varm fuktig handduk att torka av händerna på och det serverades champagne.



Första aptitretaren kom in till oss. Operakällarens skinkansvarige skar upp skinka, patanegraskinka. Sedan blev det lite skoj, "här kommer den skinkansvarige"! 




Under tiden fick vi menyn, det fanns två olika avsmakningsmenyer och vi valde denna med vinpaket.





Allt som kom in presenterades och vi fick veta allt som var och hur det tillagats. Nu fortsatte aptitretarna med ett ostron.




Ytterligare en aptitretare.


Här fick vi välja olika bröd och ingenting stod på bordet av en slump, allt presenterades.


Närodlat smör någonstans ifrån som jag glömt, helt omöjligt att komma ihåg allt. Smöret byttes ut när det stått ett tag.



Saltet kom från Normandie i Frankrike.


Alla rätter serverades med olika vin som också presenterades. Jag behöver väl egentligen inte skriva att allt var så gott, går inte att beskriva alla smakupplevelser.


Första menyrätten, en Pilgrimsmussla.


Andra menyrätten, Gösfilé


Sedan kom det in en munsköljare, alltså vilken upplevelse i munnen!


Så fort vi behövde besöka "damrummet" fick vi sällskap dit, det öppnades dörrar och genast kom någon och tog den stora tygservetten och lade dit en ny.


Nu kom tredje menyrätten, Rådjurssadel. Flera servitörer var engagerade, någon lade upp köttet, någon hällde över såsen och allt presenterades.




Fjärde menyrätten, olika ostar som presenterades och vi fick välja vilka och hur många vi ville. Till det serverades olika tillbehör.



Tre olika dessertviner som skulle avnjutas i rätt ordning till ostarna.


Nu kom en extra rätt, en fördessert.


Sista menyrätten, Björnbärssemifreddo.


Sedan fick vi grilla marshmallows som var olika smaksatta.



Sist fick vi välja praliner som presenterades, vilka och hur många vi ville. Det började ta emot lite haha, men vars två slank ner.


Jag återkommer imorgon med lite mer tankar om detta, nu ska vi ut på stan igen. Vi gick iallafall tillbaka till hotellet, behövde röra oss och fötterna hade återhämtat sig.
























5 kommentarer:

  1. Vilken glädje för dig att få uppleva detta för det är ju inte alla förunnat. Ha det fortsatt bra. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade aldrig kunnat ens drömma om att få uppleva något liknande! Kram

      Radera
  2. Makalöst underbart!! Vilken upplevelse och mysigt sällskap!!!❤️❤️❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jösses Anna, damen från landet haha!

      Radera
    2. Om du är från landet, varifrån är då jag??? Haha!!!💚💚💚💚💚

      Radera