Translate

torsdag 14 juli 2016

Småkakor

Jag har fått dille på småkakor, så gott med en liten sådan till kaffet, alldeles lagom på något sätt. Igår bakade jag några, hade tvättstugan och behövde vara hemma ändå. Tänkte också att det blir bra att ha med i husbilen.
Jag började med att baka Jitterbuggare, jag har aldrig bakat dom förut, men gillar dom och tänkt länge att göra det.


Jitterbuggare
Ugnsvärme 175 grader
Mördeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kallt smör
1 äggula
Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl strösocker
Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Låt degen vila svalt.
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. 
Dela mördegen i 2 delar och kavla ut varje del till en drygt 1/2 cm tjock rektangel, 16x30 cm.
Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund.
Skär dem i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. 
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.


Jag hittade ett nytt recept i min nya 7 sorters kakor, Citronstänger. Jag är väldigt förtjust i citronsmak just nu så dessa provade jag. Dom är gooda!

Satsen var lite liten tyckte jag så nästa gång dubblerar jag den, när jag ändå bakar och småkakor håller ju sig.


Citronstänger
Ugnsvärme 200 grader
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
75 g kallt smör
1 litet ägg
Hacka samman mjöl, socker, bakpulver, rivet citronskal och smör. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt cirka 1 timme.
Rulla ut degen till lillfingertjocka stänger. Skär dem i cirka 5 cm långa bitar. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg. Jag strödde över lite dekoration (som jag har för cupcakes).


Jag tyckte att Ingefärskakor lät gott, gillar även ingefära. Så det blev dessa också. Jag tycker det kunde vara lite mer ingefära, men det är ju en smaksak.


Ingefärskakor
Ugnsvärme 175 grader
200 g smör
1 3/4 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mald ingefära
Blanda alla de torra ingredienserna och arbeta sedan samman detta med smör och sirap. Arbeta degen så den blir blank och fin. 
Forma 4 rullar, långa som plåten och lägg 2 rullar på varje plåt med bakplåtspapper, de flyter ut. 
Grädda längderna mitt i ugnen 13-15 minuter. Ta ut och låt dem svalna något innan de skärs i sneda kakor.

2 kommentarer:

  1. MUMS!! Sååå gott det ser ut!! Tänk om jag hade dom kakfaten att bjuda på imorgon... in my dreams ;) Underbart!! Ha en härlig dag kära du!! Kram Anna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har säkert mycket gott ändå på ditt födelsedagsbord! Ha en underbar dag! Kram

      Radera