söndag 25 juni 2017

Nordkap

Sa någon att det är långt till Nordkap? Det är vääldigt låångt säger jag nu, fast inte alls långtråkigt att köra och nu är vi här efter 309 mil! Väldigt nöjda och glada och vi försöker inte tänka på att vi ska tillbaka igen. Det är ca 10 mil tillbaka samma väg sedan kör vi ju västerut. Idag har vi kört den längsta dagsetappen hittills, 51 mil och med så skiftande landskap. Vi åkte direkt över till Finland från Karesuando med ett platt myrlandskap och efter några timmar körde vi över till Norge. Inget stopp och händelselöst. Vi stannade för en liten lunchfika högt uppe, nästan vid trädgränsen.
Vi körde om flera cyklister på väg upp, vad människor utsätter sig för, helt ofattbart.


Fikastund
Vi kom fram till Karasjok som är samernas huvudstad och där finns Sametinget, samernas parlament. 2000 fick Sametinget en ny byggnad som är helt fantastiskt fint och där stannade vi. Idag hade vi otur, just på söndagarna var det stängt, jag hade så gärna velat se det inomhus, men nu fick vi nöja oss med att gå runt byggnaderna. 

I Karasjok finns även en samepark som vi stannade vid. Jag gick själv dit medan Harald passade på att vila sig. Jag gick inte i parken utan kollade bara försäljningen och visningen av silversmide och glastillverkning.

Den här tjejen berättade allt för mig om deras olika utsmyckningar och de olika stenarna, trevligt.


Vi fortsatte och snart förändrade sig landskapet med höga snöklädda fjäll, vilka kontraster vi haft idag. Vi kom fram till havet, helt underbart även om vädret är dåligt. Idag har det regnat ihållande hela dagen, men till skillnad från seglandet så kan vi fullständigt strunta i det. 


Älgen sprang över vägen.
Till och med en segelbåt på svaj!

Flera tunnlar körde vi igenom, varav den längsta var nästan 7 km, jag gillar inte det, tycker bara det är obehagligt och får försöka jaga bort katastroftankarna. 
Vi stannade på en camping precis nedanför toppen av Nordkap och väntar köra upp tills imorgon då det utlovats lite bättre väder. Vi var framme rätt sent och det är bättre att komma upp utvilad och pigg. Middag istället, Chili con Carnen från igår med en fetaostsallad, det blev bekvämt och bra idag. 


Bilder från campingen kommer imorgon, höga snöklädda fjäll runt oss, det känns nästan lite ofattbart att vi är här.

3 kommentarer:

 1. Vilken resa ni gör!! Härligt!! Och dom sagt mycket skiftande natur!! Läckert!! Tack för att du tar oss med!! Stor kram Anna 😍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så roligt att du hänger med! Kram

   Radera
 2. Helt fantastiska bilder på en "helt annan värld" än hos oss. Ha det gott vidare. Kram.

  SvaraRadera