Translate

torsdag 4 april 2019

Peiting, Romantische strasse


Det har blivit vinter igen över en natt. Idag har det bara varit 7-8 grader och grått. Vi cyklade iväg tidigt mot några slott som vi ville se. Vi hade ca 5 km att cykla och sedan 45 minuters promenad i brant stigning. Det gick bra förutom att det var kallt. Det finns 2 slott här, Hohenschwangau och Neuschwanstein och vi skulle besöka det sistnämnda. 



Hohenschwangau som står på en plats med grund från 1500-talet och som byggdes i sin nuvarande form under första delen av 1800-talet. Detta såg vi bara på håll.

Vi fick sätta våra cyklar och promenera, först till Biljettförsäljningen och det visade sig vara ett stort område med massor av butiker och restauranger, ett riktigt turistställe alltså. Redan vid halv tio hade bussar anlänt och det vällde ut turister, främst asiatiska.  




Detta är bara några få byggnader av alla och det byggdes många nya. Ett enormt turistställe.
Vi vandrade sedan uppför i skogen, det gick att åka buss eller hästskjuts men vi ville gå. Det var en fin promenad om än en aning ansträngande.



Blåsippor och vitsippor kantade vägen.





Neuschwanstein är ett riktigt sagoslott och uppfördes 1869-1886 av kung Ludvig II. Det har givit inspiration till massor av leksaksmodeller, bokillustrationer och filmmiljöer, jag tror det finns i Disneyworld också.










Som alltid är det förbjudet att fotografera inne, men det var helt makalöst, jag kan inte minnas att ha sett sådant överdåd någonstans. Vi stod bara och gapade i rum efter rum. Fullt med målningar på alla väggar och tak, enorma ljuskronor, stora gulklädda bronsstatyetter av olika slag och fantastiska textilier. Kungen blev till slut arresterad för att ha använt för mycket pengar från statskassan och strax efter hittades han drunknad i en sjö. Jag blev lite nyfiken på denne Ludvig II, får se om jag hittar något att läsa. 

Jag smygfotade ur en bok i souvenirbutiken, men det ger inte riktigt rättvis bild.


Det var en enorm utsikt.


Helt fyllda av detta cyklade vi tillbaka till Boris. Vi handlade sparris på vägen och efter en fika och värme körde vi vidare en kort sträcka på Romantische strasse. Det är så vacker natur och mycket gammalt. 


Gullvivorna blommade.




Vi stannade efter bara ca 5 mil och ställde oss på en liten ställplats med plats för tre bilar. 


Jag tog en kort promenad för att se den lilla staden Peiting, en söt stad den också, men så jäkla kallt ute.



De är helt galna i alla målningar på husen.




Den här stången var fin, har säkert en särskild betydelse som jag inte vet.


Jag gjorde middag, Kokt vit sparris med hollandiessås och skinka. Såå gott det var. 


Igår glömde jag middagen jag gjorde som var så god. Kyckling med majs, paprika, curry och grädde. Så enkelt att göra och blir så gott.

2 kommentarer:

  1. Alltså wow!! Vilket slott!! Intressant och så vackert. Och som alltid god mat, även fast ni har begränsat köksutrymme. Heja!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är slottet var så intressant att se på många sätt. Det går bra att laga mat på liten yta även om jag önskat mig en liten bit till att kunna avlasta på. Jag får bara tänka lite mer, går oftast bra haha! Kram

      Radera