Translate

fredag 1 november 2013

Bakat

Jag vet inte varför jag bakar vaniljbullar när jag egentligen tycker mycket bättre om kanelbullar. Jag tror att det beror på ordet här, Vaniljsockerkringlor, sug på det, vaniljsockerkringlor, det går tankar till dofter, barndom, varma kök, mor och allt möjligt. Alltså bakade jag vaniljkringlor och när jag smakade dom kom jag på att jag bakat dom förut och egentligen inte är så förtjust. Så kan det gå!
Kringlor och kringlor, inte så lyckat alltså. Men, är det någon mer som blir lockad av ordet så är receptet här.

 
Vanilj- och sockerkringlor
2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 äggulor
7 dl vetemjöl
1krm salt
0,75 tsk hjortronsalt
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
Fyllning:
5 msk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjortronsalt. Rör ner smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40x40 cm stor kaka. Blanda vaniljsocker och smör. Bred på hälften av fyllningen över vardera kakan. Vik över halva kakan och skär varje kaka i 8 remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Gör likadant med resten av degen. Jäs kringlorna i 30 minuter. Grädda dem i 225 grader i 8-10 minuter. Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker. (jag siktade florsocker).
 
Jag cyklade hem till Jonathan och Hanna för ett snabbt besök och lämna några "kringlor". Ellinor hade kommit på ett kort besök från Dusseldorf också fick jag krama om henne också. Alice och Alva är alltid så roligt att träffa. När man ska gå därifrån kryper dom efter, dom är så gulliga.

Barnbarn Ellinor

Barnbarn Jonathan som har en ledig vecka från sitt lärarjobb och barnbarnsbarn Alice och Alva.

2 kommentarer: