Translate

söndag 17 februari 2019

Syskonmiddag

Idag har vi haft våra syskon på middag, Harald har fem och jag en haha! Fast två av Haralds syskon bor för långt härifrån, den i Göteborg och en i Stockholm. Vi hade förberett maten igår, men det var ändå lite att göra så det blev ingen promenad. Gästerna kom redan kl 14, det var liksom en riktig söndagmiddag.
Först blandade jag en liten drink med apelsinjuice och någon slags rosemartini och lime.



Bordet är dukat.


Min syster Anita och Haralds syster Karin med make Dan, syster Inger med make Peter och bror Lasse med fru Helén.



Så kommer menyn. 


Som förrätt en Ostpaj med karamelliserad lök.

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk vatten
Fyllning
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 msk whisky
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven lagrad sveciaost
Karamelliserad lök
2 rödlökar
2 msk smör
1 msk strösocker
1-2 tsk rödvinsvinäger
Ugn 200 grader
Hacka samman smör, mjöl och salt, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ i frysen ca 10 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter. 
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, whisky och kryddor. Fördela osten i det förgräddade pajskalet. Häll på äggstanningen och grädda pajen ca 20 minuter mitt i ugnen. 
Skala och skiva löken. Stek långsamt i smör tills den mjuknat. Tillsätt socker och stek tills löken fått färg. Smaksätt med vinäger och salt. Låt all vätska koka in. Servera pajen ljummen, garnerade med karamelliserad rödlök på en bädd av sallad.


Till huvudrätt hade vi Kalops enligt detta recept, serverad med kokt potatis, rödbetor, inlagd gurka och lingon.




Till efterrätt hade vi en Glassbomb med kiwi och vanilj i chokladtäcke.

6 kiwifrukter
1 lime, saft och rivet skal
1 äggvita
2 l vaniljglass
200 g mörk choklad
Skopa fruktköttet ur kiwifrukterna och mixa till puré i en matberedare. Häll i saft och rivet skal från lime och tillsätt äggvita och fortsätt tills purén blir fluffig. Häll upp i en plastbytta och frys till en sorbet, rör om ett par gånger under tiden. Låt vaniljglassen mjukna en aning. Varva kiwisorbet och vaniljglass i fyra lager i formar och låt dem frysa över natten. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Stick en stor gaffel i botten på glassbomben och vrid dem försiktigt ur formen. Doppa bomberna snabbt i chokladen och frys om dem tills det är dags att servera, låt dem då stå i 5 minuter i rumstemperatur.

Jag tror att det är fel på hur mycket vaniljglass det ska vara, receptet är för 4 personer och vi skulle bli 10 så jag köpte hem 2 st 2 literslådor. Till 10 bomber gick det inte ens åt 2 liter.


Jag hade rätt mycket sjå med dessa, jag varvade dem i små ugnsformar och hade svårt att vrida ur dem tills Harald sa att jag skulle sänka dem i lite varmt vatten några sekunder och då gick det lätt. Jag hade också lite problem med chokladen efter ett tag, de jag har fotat är de finaste. Det räcker inte heller att ta ut dem 5 minuter före, de behöver stå lite längre.

Jag serverade dessa med några mangobitar och några små marshmallows och rev lite choklad.


Men jättegott var alltihop tyckte jag själv och gästerna var också nöjda.


Vi avslutade med kaffe och After Eight. En trevlig eftermiddag på alla sätt, så roligt att ha alla här hos oss.

4 kommentarer:

  1. Så roligt att det gick bra..allt ser så gott ut..Roligt med kaffestunden i fredags..det gör vi om..kram Gunnel

    SvaraRadera
  2. Mumsigt och härligt så det förslår!! Önskar jag var en av dom❤️ Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och du, det önskar jag också! kram

      Radera