Translate

måndag 22 augusti 2016

Bakat

Jag kör på med småkakorna, som jag sagt innan, det är så gott med en liten kaka till kaffet och bara få  det där lilla söta i munnen. Kanske hade varit bäst att inte äta kakor alls, men det är ju så GOTT! Igår blev två nya sorter från Sju sorters kakor. Gott att ha med sig i husbilen nu när vi ska ut på tur!


Skåneåsar, dom här är lyxigt goda. Jag gjorde mandelmassan och förundras alltid över att mandeln är så svår att skala nuförtiden. Förr kunde man bara trycka till lite lätt så åkte allt skalet av. Nu får jag sitta och pilla bort skalet på mer än hälften. Är det någon mer som tycker det har blivit skillnad?

Skåneåsar
Ugnsvärme 200 grader

Mördeg:
4 dl vetemjöl
175 g kylskåpskallt smör
1/2 dl strösocker
1 äggula

Mandelmassa:
2 dl sötmandel
1 1/2 dl strösocker
1 äggvita
eller
250 g färdig mandelmassa

Toscasmet:
1 1/2 dl hackade nötkärnor
3/4 dl strösocker
75 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Hacka samman alla ingredienserna till mördegen och låt degen ligga kallt en stund.
Skålla och skala mandeln. Mal den och blanda med sockret. Rör i äggvitan.

Dela mördegen i 4 bitar oh kavla ut dem till ca 10x30 cm. Lägg en sträng av mandelmassa i mitten och vik över kanterna. Lägg längderna med skarven nedåt på bakplåtspappersklädda plåtar.
Halvgrädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter.

Gör under tiden toscasmeten. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm massan försiktigt under omrörning tills alltsammans tjocknat något.

Ta ut plåten ur ugnen. Bred toscasmeten över längderna och sätt in plåten ytterligare 7-8 minuter eller tills toscasmeten fått vacker färg.

Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar på snedden.

Jag bakade också Bondkakor, dessa har jag bakat förr men det är många år sedan. Enkla och goda.


Bondkakor

Ugnsvärme 200 grader

5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
3/4 dl grovhackad sötmandel
200 g kylskåpskallt smör

Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet. Tillsätt sockret, sirapen, bikarbonatet, mandeln och smöret skuret i skivor. Hacka snabbt ihop alltsammans till en smidig deg. 
Forma två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylskåpet några timmar eller tills de är hårda.
Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått guldgul färg, 5-7 minuter.

4 kommentarer:

  1. Gott Gott Gott!!!!! Tyvärr kan jag inte bidra med någon åsikt om mandelskalning, jag skulle ha köpt mandelmassa OM jag skulle få för mig att baka 😃 Önskar verkligen att jag var som du även där... Du är så duktig!!! 💚 Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, du är så rolig Anna! Jag älskar att baka så det är inte särskilt duktigt. Kram

      Radera
  2. Mmm, älskar småkakor💛💛

    SvaraRadera