Translate

måndag 29 augusti 2016

Gränna dag 2

Igår var det fina vädret slut och under tiden vi åt frukost började det regna. Vi ställde in vår planerade cykeltur på Visingsö och letade upp duschen istället. Den letade jag efter två ggr dagen före, men nu hittade Harald den. Är det något jag saknar när vi är ute så är det duschen hemma. Vi har ännu inte tagit oss för att duscha i Bosse fast det är ju möjligt. Duscharna är oftast mer eller mindre äckliga, kalla och otrevliga. Dessutom helt omöjligt att få rätt temperatur på vattnet och jag ser ju inte utan glasögon. Är det duschdraperi så hatar jag verkligen när det hela tiden klistrar sig på kroppen (gjorde det här). Alltihop uppväges dock av att bli ren. Vi promenerade upp i stan, det var Haralds dag idag och han ville se Andrés Polarexpedition som finns på muséet här i Gränna. Även jag tyckte att det var jätteintressant och vi tog god tid på oss där. Vi gick även in i övriga muséet och tittade. Det är många jättefina trähus här så det är roligt att se, vi hade turen att det blev lite uppehåll i regnet medan vi var ute. Naturligtvis blev det inköp av lite polkagrisar också. 






Polarexpeditionen startade 1897 och det fanns mycket historia om personerna och mycket om deras utrustning. Sorglig historia och så oerhört hemskt de måste ha haft det med dålig utrustning som inte höll för klimatet. De försvann ganska snabbt, de hade brevduvor som skulle vidarebefordra meddelande och endast en duva hittades. De släppte också ner bojar från ballongen när de var på väg, men det höll inte så länge utan ballongen togs ner.


Först efter 33 år hittades personerna och utrustningen av ett norskt fartyg och då var mycket i skick som när de avled.


Dessa foto fanns i deras kamerautrustning, helt fantastiskt!


Javisst, haha, lite barnsliga är vi allt.



Alltid roligt att se gamla bruksföremål och minnas.



Vad är detta? Höstlikt!

Tillbaka hemma blev det ytterligare en simpel middag, Blodkorv med lingon som vi båda tycker är jättegott. Resten av dagen bara myste vi i Bosse medan regnet smattrade på taket.



5 kommentarer:

  1. Underbart...behöver inte säga mer...kram Gunnel

    SvaraRadera
  2. Har läste en mycket fascinerande bok om den expeditionen! Allt ni är med om låter trevligt fast den där blodkorven hade jag aldrig ätit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev väldigt tagen av hela historien, intressant. Haha, du har inte förstått delikatessen i form av blodkorv! Kram

      Radera
  3. En mys dag med andra ord 😍 Blodkorv har jag aldrig smakat men däremot blodpudding och det är ju gott så det här är säkert också gott!!! KRAAAM 💚

    SvaraRadera