Translate

torsdag 1 september 2016

Falun

Det här stora köpcentrat vi sov över på i Borlänge, det blev fler butiksbesök, passade på att handla mat på Coop och ledlampor på Elgiganten. Harald släppte sedan av mig vid turistinformationen så att jag kunde samla på oss en massa information om Dalarna. Vi fortsatte till Falun och till Falu Gruva där det finns en ställplats för husbilar. Vi ägnade hela dagen till hela detta Världsarvsområde, det finns så mycket intressant att titta på och vi hängde med på en guidad tur ner i gruvan. Kallt, läbbigt, lerigt och 400 trappsteg ner, men vi fick åka hiss upp. Vilket fruktansvärt arbete detta varit. På 1600-talet skedde ett stort ras som blev Stora Stöten, ett stort område som ger en bild av det hela även uppifrån. Vi behövde en fika innan vi tittade vidare det blev mycket gående denna dag. Vi hann precis med det mesta innan det stängdes för dagen. 


På väg ner i gruvan med vår guide.Det gick tyvärr inte att fota därnere, vi fick inte använda blixt pga mörkerseendet.


Här var ingången till själva nedgången till gruvan. Tecknen ovanför dörren är gamla tecken för olika metaller.Vi pausade med en fika och getingarna och småfåglarna försökte dela den med oss.En massa olika byggnader med vattenhjul och annat om drev brytningen under olika århundraden. Brytningen upphörde 1992 och blev världsarv 2001 (om jag kommer ihåg rätt).Även barnen, redan från 8 års ålder fick jobba med olika delar, en byggnad var den där de jobbade med att sortera, en man berättade där i en högtalare hur det var och det var oftast inkörsporten till att jobba nere i gruvan.

Jag gjorde middag till oss, Chili con Carne med sallad. Lätt och bra att göra i bilen. Jag saknar bara den där avställningshyllan som vi beställt av sonen.


Efter maten tog vi cyklarna in till centrum av Falun. Det var inte så särskilt eller var det så att vi var trötta och mätta på nya upplevelser. Harald fick iallafall se Falu lasarett där han är född och faktiskt låg den första levnadsmånaden på prematuren. 

En anledning till att vi bestämde oss för att prova att köra husbil istället för att segla är att vi ville se och uppleva vårt eget land. Det är det vi gör nu, iallafall en liten del och det är så roligt!

7 kommentarer:

 1. Det känns så märkligt att se foton du tagit på platser jag faktiskt besökt flera gånger. Härligt att ni Hannes så mycket igår. Ja det finns mycket att se i vårt avlånga land. Ha en bra dag!! Kram Anna 💚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tack, nu får du se platser som ibland kan upplevas annorlunda än man själv riktigt kommer ihåg. Kram

   Radera
 2. Bra beslut att se vårt eget land för då får ju vi som följer er här också se en massa som vi annars inte kanske ser och som Anna säger och jag också sagt tidigare här att det är roligt att se bilder från där jag själv varit. Ser framemot nästa dag här. Kramar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ulla! Är det längesedan du var i Dalarna? Kram

   Radera
  2. Massor av år sedan!

   Radera
 3. Ja det är så roligt att följa er..bättre reseskildring än om jag hade köpt en bok om resan..eftersom jag känner er så känns det som om jag var fripassagerare eller hur jag nu skall förklara det..:) :) Tack för det Gunnel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Gunnel, så roligt att du uppskattar det! Kram

   Radera