Translate

söndag 4 september 2016

Leksands Kulturnatta

Igår var det en fantastisk dag (igen!). Vi var med om så mycket på denna Kulturnatta i Leksand. Vi vaknade på parkeringen och kunde, under vår frukost, följa ett intensivt arbete med bonnamarknaden som skulle vara runt hembygdsgårdarna. Vi besökte sedan den, roligt att gå runt och titta på allt. 

Så härligt att titta in här, brasan brann, borden var dekorerade med höstens blad och blommor och människor satt i samvaro och fikade.


När vi sett klart där promenerade vi ut till Hildasholm, som är en stor byggnad som Axel Munthe lät bygga till sin engelska hustru Hilda och deras två söner. Jag hade läst om det och det var ett ställe som jag ville se. Det var lite extra där eftersom det var skördefest i samband med Kulturnatta. Runt byggnaden finns det en så fin trådgård som är uppbyggd med olika rum att vistas i. Sånt gillar jag jättemycket och hade jag haft lyckan att ha en trädgård skulle det vara så. Lite av det fick jag chansen att göra när Harald och jag byggde hus, men såklart inte i närheten av detta. Vi gick runt i trädgården innan vi gick en guidad tur inomhus där en trevlig guide berättade helt fantastiska historier om deras liv. Som vanligt förbjudet att fotografera, en av sönerna bodde där länge och fortfarande bor familjen där ibland när de kommer från England. Fulla av alla dessa intryck och historia så skulle Göran Greider precis framföra sina tankar om trädgård och vi kunde bara placera oss där och lyssna på denne man som är så bra på att berätta. Jag har alltid gillat honom. 


Alla dessa björkar, det är så fint och det var en björkallé in mot Hildasholm.

Byggnaden och trädgården gränsar till Siljan.Och i detta "rummet" stod Harald.


En liten paus blev det i Bosse med lite mat innan vi gick ut på stan för att kolla allt som hände där. Massor av hantverk, musik och annat som var så trevligt att se. Jag gick in på Hemslöjden för att titta, de hade massor av olika grejor på gång och jag hamnade i när de visade så fina broderier och hur man gjorde dessa. Därefter var det dags att göra pappersblommor och då parkerade jag mig där. Fick trevliga samtal med andra kvinnor också, vilken roligt aktiv bygd där man gör så mycket hantverk. Det skulle jag vilja ha mycket mer om i Skåne. Det var så roligt att sitta där, prata och göra en pappersblomma. 
Årets första tomte!


Cykeln bredvid och jobbarbyxorna på, men en visa på fiol kan man ju alltid spela.


Härliga broderier.


I ett annat hörn bakades det tunnbröd.


Pappersblommor i olika färger.Min blomma, inte så dum för att vara första, färgerna i verkligheten är lite klarare.

Liten paus igen med middag i Bosse, glömde fota, var så upp i allt annat, haha! Men, vi åt stekt hallumoost med sallad också lite fläskfilérest så även Harald blev nöjd. Vi gick till kyrkan, vilken sagolikt vacker kyrka i Leksand, jag var helt betagen. Kvällen till ära var det ljusspel också. Vi fick lyssna till skönsång av Victoria Tolstoy, vackert och stämningsfullt och efteråt kunde vi beskåda ljusspelet även utomhus. 


Vi var inte tillbaka i Bosse förrän vid halv elva tiden och idag tar vi det lugnt, kör i sakta mak mot Mora.


6 kommentarer:

 1. Tack för alla dessa härliga bilder från Leksand, när jag en gång besökte Leksand så var vi mest i ishallen (Thomas var på ishockeyläger) och på campingen vid Siljan. Kramar till er på er vidare färd till Mora.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är så fint i Leksand, synd, men då tänkte ni nog inte på annat än ishockey! Kram

   Radera
 2. Åh, så mycket vackert ni får se och vara med om💕

  SvaraRadera
 3. Vilken tur att ni kom till Leksand just denna dag och så mycket fint ni fick vara med om...man blir ju rent lycklig av att läsa...kram Gunnel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det var tur, vi visste inte det förrän vi kom dit! Kram

   Radera