Translate

måndag 5 september 2016

Mora

Fint väder igen efter lördagens regnande och vi körde iväg mot Mora. Vi åkte längs med västra sidan av Siljan och så oerhört vackert det var, små byar med fina hus och fäbodar. Vi ställde oss på vasaloppets stora parkering som står i stort sätt tom. Efter att ha kommit på plats promenerade vi in till centrum och gjorde besöket vi planerat, Zornmuséet och Zorngården. Jag har varit där en gång tidigare i slutet av 70-talet, men minns inte så mycket från det. Zorns målningar är helt fantastiska, vilken begåvning han var och behärskade många olika tekniker. Dessutom kunde han kombinera sitt konstnärsskap med marknadsföring med hjälp av sin blivande hustru och tjänade snabbt miljoner på sin konst. Vi gick en guidad tur inne i huset där han och hustrun Emma bodde och det var så intressant och roligt. Fick inte fotografera såklart. 





Bara ett litet exempel på alla de underbara tavlor som fanns på muséet. 



Denna lilla fäbod använde Zorn som sin ateljé.


Efter detta promenerade vi i stan, men söndag, helt folktomt och vi blev väl inte så imponerade. Vi letade efter ett matställe då vi tänkt att för första gången på denna turen äta middag på lokal. Vi fick leta och hamnade inte precis på det bästa stället. Buffé som var slafsigt och inte gott, men ok, vi blev mätta.





Min tallrik ser lika skabbig ut som buffén var, panerad rödspätta åt jag och fick vänta på den, kanske bra egentligen.



Vi tog sedan en lugn kväll i Bosse, rätt välbehövlig tror jag. Vi känner oss ganska mätta på alla upplevelser nu faktiskt, trodde ni inte va?? Haha, nej, men det är liksom som att det inte går att ta in mer, det behövs tid för eftertanke också. Idag kör vi ner till Rättvik och sedan lämnar vi Dalarna.

2 kommentarer:

  1. Som alltid tar du oss med på härliga äventyr med mycket vackert att se!! Tack!!! Till Zorn gården har jag aldrig varit så det var jättekul att se och hör lite om det. Härligt där vid kyrkan också med ljus spelet och Victoria Tolstoy, inte illa!! Ha det så gott idag!!! :) Kram Anna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, då måste du åka dit någon gång, att se hans målningar är en fröjd. Kram

      Radera