söndag 16 oktober 2016

Budapest, fjärde dagen

Vi gav oss iväg denna morgon igen med bussen och Metro för att träffa vännerna Raymond och Katalin som har en lägenhet här i Budapest. Vi kunde ta samma Metrolinje som vanligt och bara gå av någon hållplats tidigare och det fungerade! Vi passerade New Yorker Café där det redan var kö utanför på söndagsförmiddagen och bara en liten bit längre fram på gatan bor dom. Raymond hade gått för att möta oss, men vi missade varandra så vi fick vänta utanför deras port.


Här bor dom och här kommer Raymond och möter oss. De anlände sent hit på lördagskvällen och ett fantastiskt sammanträffande att vi var här just då.


Katalin var i kyrkan så han visade oss först lite runt deras kvarter.


På söndagarna är det soppkök där och massor av människor som stod i kö för att få detta. Samtidigt berättade Raymond lite för oss om det politiska läget i landet. Både skrämmande och förklarligt. Vi fick se ytterligare en sida av Budapest.


Vi gick sedan hem till Raymond och även Katalin kom dit. Dom har en fin lägenhet som dom renoverat själva, det fungerar liksom inte som hemma.


Vi fick åka denna fina gamla hiss upp till fjärde våningen.


Vi blev bjudna på mysig fika innan vi åkte iväg för att bada varma bad. 


Nu fick vi även åka spårvagn och bytte sedan till Metro och då var det den äldsta metron som är Europas näst äldsta tunnelbana. Den är jättefin med gammal inredning och kakel.

Vi åkte till Szechenyi Bath som är det största och äldsta badet i Budapest, byggdes 1913 och byggdes större 1927. Det är helt fantastiskt att bada i dessa olika varma bassänger både inomhus och utomhus.


Denna byggnad är så vacker och när vi kom in blev jag alldeles vilsen och visste inte vad jag skulle titta på och fotografera.Vi fick ett bås att byta om i, som ett litet rum och där fick jag tyvärr lägga min kamera, vågade inte ta den med mig.


Här gick vi in sedan och badade i olika varma bassänger, det är liksom ett folknöje och man sitter bara där och samtalar lugnt med varandra, underbart skönt. Efter bassängerna inomhus förflyttade vi oss utomhus och fortsatte bada där. 
För att jag skulle få fotat gick vi sedan in en annan ingång som vi trodde var öppet ut, men det var det inte, utomhusbassängerna är liksom kringbyggda. 


Här kunde jag ta några bilder från fönsterna ut över bassängerna.
Vi promenerade sedan lite i den fina parken i området här och stannade och åt tillsammans på en uteservering. Idag har det blivit mycket mildare och var jätteskönt. 


Denna platsen såg vi från bussen igår, men nu fick vi även promenera här.Vi skildes från vännerna på Metron och vi gick sedan av där vi skulle byta och satte oss med en kopp kaffe på en uteservering i centrum. En bra avslutning på trevliga dagar här i Budapest.


Jag uppdaterar här redan ikväll eftersom vi ska försöka komma iväg tidigt imorgon. Vi har planerat köra till Prag, tidigare hade vi tänkt Krakow, men har ändrat oss. Vi orkar inte riktigt med mer just nu och vill komma hem. Att vi kör till Prag beror mest på att där finns en öppen camping och vi har ännu inte bestämt om vi ska stanna där. Vi får se hur vi känner det, det känns samtidigt hemskt att inte passa på att se Prag, men det kommer troligen nya möjligheter till det en annan gång.

6 kommentarer:

 1. Jo det gör det såklart, som Mor brukar säga "Om Gud vill och ändan håller" :) Vilka fina dagar ni haft i Budapest, det känns som om även jag skulle vilja dit, så mycket där är att se...Roligt...God tur fortsättningsvis..Kram Gunnel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ta en bussresa dit, eller flyg för den delen. Du hade inte ångrat dig! Kram

   Radera
 2. Härligt ni haft det, hann ju med en massa kul. Sov gott o ta det lugnt på vägarna imorgon.

  SvaraRadera
 3. Vilket sammanträffande att ni kunde ses!! Och så mysigt med badet! Skönt att temperaturen är trevligare nu. Kör försiktigt nu❤️ Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det var så roligt, lite lustigt, hemma blir det långt mellan gångerna också fick vi till det i Budapest! Kram

   Radera