Translate

fredag 10 juni 2016

Schackrutor, Finska pinnar och Sockerkaka

Jag har bakat idag, började med småkakor, jag är förtjust i småkakor, det blir liksom så lagom med en liten kaka till kaffet.


Jag gillar att baka, det är liksom avkopplande och lugnande och det behövdes idag.


Schackrutor
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kylskåpskallt smör
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Hacka samman mjöl, socker och smör. Dela degen mitt itu. Blanda ena delen med vaniljsocker och den andre med kakao. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus del bredvid en mörk i 2 lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 10 minuter.

Jag fortsatte med att baka Finska pinnar som är en favorit. För första gången använde jag mandelmjöl istället för att skålla och skala mandel. Det underlättade enormt och blev precis lika gott.


Finska pinnar
50 g sötmandel eller mjöl
5 bittermandlar (jag tar droppar)
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kylskåpskallt smör
Pensling och garnering:
1/2-1 äggvita
pärlsocker
hackad sötmandel
Skålla, skala och mal mandeln om du väljer det. Hacka samman mjöl, socker, mandel och smör. Låt degen vila en stund i kylskåp. Rulla degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt intill varandra. Pensla med den lätt uppvispade äggvitan. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Skär längderna i 4-5 cm långa bitar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 12 minuter.


Det kom gäster till oss på eftermiddagen och jag kompletterade med en lättbakad sockerkaka. Det är mors recept och den är så god, men ska ätas nybakad.


Mors sockerkaka

3 ägg
1,5 dl strösocker
1 rågad dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst och rör i mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och mjölad långsmal bakform. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.

4 kommentarer:

  1. ÅHHH!! så mycket gott!!! Det ser så läckert ut med dina baknings bilder <3 Skönt att det redde upp sig för dig med stickorna!! Ser fram emot att se resultatet!! :) Jag har tolkat din underbart läckra skiss hos VS idag.. KRAAAM Anna <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Finfin var din tolkning! Haha, stickningsresultatet lär vänta på sig! Kram

      Radera
  2. Finska pinnar är det bästa!

    SvaraRadera