Translate

måndag 3 juni 2019

Hyllinge

Idag har jag besökt min vän Gunvor i Hyllinge. Men, först bakade jag en massa maränger på beställning till onsdagens studentfestligheter.


Små rosa ska de vara, jag använde detta receptet Maränger.


Lite över 200 maränger!


Jag körde bil till Hyllinge, rätt omständigt att ta sig dit annars. Det extra roliga med att komma dit är att min farmor och farfar samt min faster Iris bodde där när jag var barn.


Här bodde faster Iris och hon drev ett café. Det var café i högra delen av huset och i vänstra delen bodde hon. Själva verandan var hennes och hon hade en massa blommor där och vi satt alltid där och fikade när vi var på besök. Under en period var det även en glasskiosk på tomten och jordgubbar odlades på baksidan. Jag fick jobba där en sommar när jag var kanske i 13-årsåldern.


Därifrån upp i gatan bodde farmor och farfar och farmor gick hit varje dag och diskade efter cafégästerna. De bodde i gruvbostäderna, hade en liten lägenhet om 1 rum och kök en trappa upp i huset. Där föddes min far och alla hans syskon. En del av husen är rivna och några som finns kvar ser inte alls ut som jag minns det och hela uthuslängan med torrdassen finns inte kvar. I detta huset frågade vi en av de boende om han kände till historien, men han hade ingen aning. Han var bara intresserad av att huset inte var K-märkt när han köpte och det är det inte så det är förståeligt att jag inte känner igen det.
Dessa husen ligger vid infarten till Hyllinge och de vita murarna med de små fyrkantiga husen minns jag väl, då visste jag att vi var framme. De är fina och de är nog K-märkta.
Gunvor och jag fortsatte att promenera till gamla gruvområdet som nu är en liten skog.Överallt fanns det rester från den gamla gruvan, men det kommer säkert snart att försvinna, synd tycker jag.Jag hittade en gammal bild på gruvan. Där arbetade min farfar så jag är liksom extra intresserad.
Överallt i skogen där fanns gamla slagghögar.
Lite märgelgravar finns också.
Vi kom till en stor sjö eller damm där det fiskades inplanterade röding. Denna hade jag ingen aning om att den fanns.Vi fortsatte tillbaka hem till Gunvor, det blev en rejäl promenad.
Gunvor bor precis vid det gamla Folkets Hus. Hon flyttade hit i vintras och det är första gången jag besöker henne här.


Vid hennes ingång finns en väldoftande minisyren. Hon har en jättefin 2-rums marklägenhet med en liten trädgård. Så mysig, precis så skulle jag vilja ha det.


Vi satt sedan och fikade ute i hennes lilla trädgård och fikade och pratade jättelänge. Det var så trevligt, tack!

2 kommentarer:

  1. Vilka söta små rosa maränger!!! Ljuvligt💗 Och vilka vackra bilder och minnen. Undrbart💚💚💚 Kram

    SvaraRadera