Translate

måndag 18 mars 2019

Auschwitz Birkenau

 Idag har det varit en jobbig och tung dag, enbart beroende på att vi besökt Auschwitz och Birkenau. Vi lämnade Wroclaw imorse och under vägen besökte vi ett antal mackar och en rastplats. Vi behövde diesel, gasol och tömma toaletten. Vi lyckades med allt utom gasol trots vår nya flaska med alla kopplingar. Ingen passade till deras påfyllning. Vi ställde oss på den stora parkeringen vid Auschwitz och där kunde vi stå över natten. 


Jag gick direkt iväg för att kolla hur allt går till och köpte en engelsk guidad tur till oss som gick en timme senare. Vi hann ta en fika och en macka innan dess. 
Den guidade turen började med att vi fick en radio med hörlurar för att höra guiden och vi fick gå igenom en säkerhetskontroll precis som på flyget. Det är en sådan totalt ofattbar känsla att stå och titta ut över området. Jag har läst många böcker om koncentrationslägren och nu står jag här och ser alltihop.




Vår guide.





Vi var inne i olika hus och ingångar som kallades Block och hade olika nummer.


En karta som visar från alla länder och ställen som människor deporterades ifrån.


Det var nötta trappsteg överallt.


Vi fick se många bilder lite överallt, här en bild som visar hur fångarna själva fick bränna kroppar.


Här visar hur alla står i led utanför gaskamrarna och trodde de skulle saneras, en våning under gasades de sedan istället ihjäl.


Tomma burkar som innehållit Cyklon B, gasen som användes.


Glasögon som samlats ihop.


Olika hjälpmedel.


Tallrikar och muggar.


Väskor och annat, de flesta med namn.



Skor. 
Hår klipptes av och samlades till slut i stora balar, många ton. Hår fick inte fotograferas för att respektera de döda.


Olika sätt att sova för fångarna.






Detta är en vägg som användes vid avrättningar.
 

Här hängdes människor som t ex hjälpt fångar att försöka fly. Det var avrättningar som de andra fångarna skulle titta på.


Taggtråd, taggtråd överallt.



Här såg vi se ett krematorie som användes i början när de började prova att använda gas för att avrätta människor.



När turen var klar i Auschwitz fick vi åka buss en bit bort till Birkenau.


Där var vi först inne i en av alla massorna av trähus. Många av dessa sattes i brand vid krigsslutet och bara skorstenarna står kvar.


Tre långa rader med toaletter där var bara tillträde vissa tider och då blev proppfullt.


Genom öppningen här kom tågtransporterna med människor och där blev de sedan uppdelade varav de flesta gick direkt till avrättning.







Längst upp här har gjorts ett stor Mermorialområde där alla länders språk har en sten, alltså från de länder som fångarna kom ifrån.





Här fanns också flera raserade krematorium.



Denna bilden får avsluta besöket.

Vi var väldigt tagna av allt detta hemska som mänskligheten har gjort, hur var det bara möjligt? Det är så svårt att förstå samtidigt är det så viktigt att det finns kvar för att om möjligt intre upprepas. Som världen ser ut idag känns det inte särskilt hoppfullt.

Idag var vädret mycket kallare igen och vi var helt utfrusna, tänkte ett restaurangbesök kunde vara skönt medan bilen blev varm igen. Vi hade gått runt i över 3 timmar som den guidaden turen tog och var också trötta både fysiskt och psykiskt. Alla restauranger var stängda nu när det var kväll så jag fick fixa själv. Det blev en Toscansk tomatsoppa, stekt halluomiost och bröd, jättegott var det.

3 kommentarer:

  1. Det är en så ofattbar grymhet och är tungt att se och besöka.

    SvaraRadera
  2. Hela jag bara gråter!! Detta är så grymt...Ofattbart ❤️

    SvaraRadera
  3. Fattar inte hur man kunde göra så här med människor. Fruktansvärt och obegripligt. Måste kännas hemskt att gå runt och se hur de bodde mm. Fortsatt bra resa. Kramar. ❤️

    SvaraRadera