Translate

fredag 8 februari 2019

Gäster

Imorse vaknade jag halv tio, halv tio! Det är nog rekord för mig, inte ens i tonåren var jag en som sov länge. Helt chockad kom jag upp och kom iväg på en promenad för att handla på ICA.


Det regnade och dagens bänk var inte särskilt inbjudande.


Det var ny fin grafitti på planken där det är tillåtet.


Det blev inga foto mer, det regnade som sagt och jag hade full ryggsäck och ville bara komma hem.


Idag kom våra gäster som skulle kommit i tisdags, vännerna Ulla och Bernt. I nästa vecka kör dom ner till Spanien så vi ville träffas innan de far.


Jag glömde fota maten också, jag börjar tappa stinget tror jag. Iallafall gjorde jag en ny rätt,

Lyxig fläskfilégratäng med getost.
1 fläskfilé
1 kula mozzarella, 125 g
2 inlagda paprikor
salt, svartpeppar
150 g färska champinjoner
4 salladslökar
1 knippe rädisor
1 dl olivolja
2-3 tsk senapspulver
2 dl färska örter, t ex basilika, persilja
2 dl grädde
175 g getost
Dela filén i fyra bitar. Skär ett snitt i mitten på varje bit nästan igenom. Vik ut och banka ut, mellan plastfolie, till dubbel storlek. Skär mozzarellan i 4 skivor. Fördela paprika och mozzarella på ena halvan av varje filébit och vik över den andra. Salta och peppra. Stek de fyllda filéerna i lite smör tills de blir gyllenbruna på bägge sidor. Skiva  svamp, salladslökar och rädisor, lägg i en bunke. Ringla oljan över och blanda med senapspulvret. Krydda med salt  och svartpeppar. Blanda ner örterna. Koka ihop grädden tills den tjocknar något. Smula eller dela getosten, skär ev bort kanten, i mindre bitar, blanda ner i såsen och rör tills den smälter. Smaka av med salt och peppar. Varva köttet med grönsaksröran i en lättsmord ugnsform och häll såsen över. Gratinera i ugnen, 200 grader, 15-20 minuter. Servera gratängen varm med en sallad och nykokt pasta.

Jag tyckte det var sådär gott, det blev för stora bitar av köttet, skulle jag laga om den hade jag nog skivat fläskfilén istället och lagt ihop två och två. Smaken var det absolut inget fel på och jag tycker det är bra med gratänger, lätt att förbereda.



Jaha, efterrätten är uppäten! 

Päronpaj med kanel och valnötssmul.

4 päron
50 g valnötter
75 g smör
5 msk strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk mald kanel
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 4 portionsformar. Skölj och skär päronen i lite större tärningar. Hacka valnötterna grovt. Lägg dem i en skål och blanda ihop med smör socker, mjöl och kanel. Nyp ihop degen oh fördela smulet över päronen och grädda pajerna mitt i ugnen 15-20 minuter. Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Dessa var goda tyckte jag och lätta att göra.


Vi fortsatte kvällen med att prata om olika planer och titta på några snuttar dvd från våra äventyr. En trevlig kväll, mycket snack och skratt.

2 kommentarer:

  1. Skömt att sova ut iblsnd. Du behöver det! Så många härliga bilder! Blir ni också sugna på att åka till Spanien igen? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi är inte så sugna på Spanien, däremot Portugal och det är ju samma väg. Men jag ser fram emot att åka iväg en tur framöver, vi får se vart det bär. Kram

      Radera