Translate

söndag 30 september 2018

Matlagning och en kväll med vänner

En innedag igen, jag lagade mat och packade scrapsaker till en träff idag söndag. Scrapträffen blev inställd, för få deltagare, trist när jag skulle ha med mina loppissaker.


Jag trivs med att laga ny mat och göra fint inför besök. Det ger mig någon slags tillfredsställelse.
Först serverade jag en drink med Äppelglöggen från Sofiero blandat med lite mörk rom och garnerat med en stjärnanis och äppelklyfta. Lite snacks till det.


Till förrätt en 
Grov bakelse med valnötter och äpple
6 bakelser
9 skivor grovt rågbröd
Ädelostfyllning
100 g ädelost
100 g färskost
salt och svartpeppar
Rör ihop och krydda
Äppel- och Valnötsfyllning
1 äpple
10 valnötter
100 g färskost
1 dl riven stark ost
Skala äpplet, finriv det och pressa ur vätskan. Finhacka valnötterna. Rör ihop det med färskost och riven ost.
Fördela fyllningarna på vardera 3 skivor bröd, jag delade dom till kvadratiska skivor. Lägg ihop och avsluta med en brödskiva. Bred crème fraîche runt om bakelserna och sätt lagom långa bitar av gräslök runt om. Det var lite pilligt och mina blev inte så vackra.
Topping
4 dl creme fraiche
gräslöksstrån
1/2-1 dl valnötter
1 äpple
2 msk olivolja
några droppar citronsaft
Hacka valnötterna och strimla äpplet. Vänd det i olivolja och citronsaft och krydda med salt och peppar. Fördela toppingen överst på bakelserna.
Jag tyckte inte att det var någon större sensation att äta, lite menlöst i min smak, men roligt att göra.


Till huvudrätten gjorde jag 
Pestostekt kyckling och senapspotatis
Jag gjorde den på kycklingfilé och brynte dem först i en stekpanna och kryddade. Lägg sedan filéerna (jag delade dom stora filéerna) på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pesto
1 kruka basilika
1/2 dl sötmandel
1 liten bit parmesanost
1 dl olivolja
ev 1/4 dl vatten
Mixa ihop alla ingredienserna och bred sedan peston över kycklingbitarna. Stek dem i ugnen tills de är genomstekta, ca 35 minuter.
Potatissallad
700 g potatis
1 knippe rädisor
1/2 dl kapris
70 g ruccola
2 msk grovkornig senap
1 msk vinäger
1 dl olivolja
salt och svartpeppar.
Skrubba potatisarna och koka dem mjuka, låt svalna. Dela dem i bitar, skiva rädisorna. Blanda ihop allt. Vispa ihop senap, vinäger, olja, salt och peppar och slå över potatissalladen.


Jag hade både ruccola och machésallad (felköp haha) och glömde kaprisen. Men den var god ändå. Jag kände att det nog behövdes någon sås så jag gjorde en senapssås och använde detta receptet.
Jag tyckte själv att detta blev gott, pesto är alltid en hit enligt mig.


Suddigt foto, men ändå.

Till efterrätt en 
Äppeldessert i glas
600 g äpplen
1/2 dl lingon
3 msk rörsocker
1/2 tsk kanel
2 msk pressad citron
1  nypa flingsalt
Smulor
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
50 g smör
2 dl rörsocker
Värm ugnen till 200 grader.
Skala äpplena, kärna ur och skär i klyftor. Lägg äpplen, lingon, rörsocker, kanel, citronsaft och flingsalt i en kastrull. Sjud försiktigt tills äppelklyftorna är mjuka. Blanda ihop allt till toppingen och nyp ihop till en jämn smet. Lägg äppelblandningen i en pajform och strö över toppingen. Grädda i ugnen 25-35 minuter. Låt svalna. Skeda upp i glas varvat med vaniljglass eller grädde. Jag tog grädde eftersom det då gick att förbereda. 
Det var gott!


Det blev bara en bild på kakan sedan glömde jag fota när jag lagt upp i glas.


Våra vänner Ola och Marie kom, så roligt att träffas igen, bortsett från att Ola kom och fikade en dag så har vi inte träffats sedan midsommarhelgen.




Harald försökte sig på att hälla upp, det gick inte alltid så bra, han häller liksom utanför!


Efter övertalning spelade vi spel. Herrarna var skeptiska medan Marie och jag gillar spela spel.


Vi testade Mästerkocken, roligt spel, matfrågor som kan engagera alla.


Marie vann och blev Mästerkock!

Tack för en trevlig kväll som blev sen!

4 kommentarer:

  1. Så härligt med en helkväll med vänner! Och dessutom med sällskapsspel, vi är sålda på Carcassone och det åker fram så fort vi får möjlighet. Har spelat det med många husbilister också. Mat är godast när nån annan gör den, är min devis :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det tipset på spel, skrivit upp det på Ullaredslistan haha! Det är sant att det är godast att äta andras mat, men så kul att göra också och bjuda på andra!

      Radera
  2. Vilken härlig dag. Synd att träffen inte blev av men bättre tur nästa gång. Då hoppas vi på många loppissugna scrappare. Vilken massa gott du gjort!! Du är så duktig på detta!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja så trist, men får göra ett nytt försök i slutet av denna månaden. Kram

      Radera