torsdag 18 maj 2017

Skarhults Slott

Jag har läst om Skarhults Slott och ville så gärna åka dit. Vi hade planerat det på hemvägen och fast vi körde hem tidigare än tänkt så kunde vi det. Men först tog jag en liten morgonpromenad på det vackra stället vi sov på, Vårhallarna.


Nu sover jag i bädden framtill och sover så gott. Det bästa är att jag kan kika ut på morgonen och titta på utsikten. Det fungerar mycket bättre nu när vi tagit bort extramadrassen och när jag har stegen där och slipper liksom klättra ner.


Jag tog en promenad på andra hållet och det var också fint.När jag kom tillbaka hade Harald vänt bilen och var beredd att köra, vill hem eller?Haha, vi stannade inte!


Jag vet, jag är tjatig, men det är så vackert. Jag vill till Österlen varje vår hädanefter.


Efter lite svårigheter hittade vi så Skarhults Slott. Jag hade inte sagt till Harald att det var en utställning om kvinnor. Det var ju kul att se hans min och skepsis.
Nu blev han lite mer intresserad haha!
När vi sett utställningen var han mycket nöjd, även han tyckte det var intressant. Jag visste det, han är mer historiskt intresserad än vad jag är. Jag tyckte det intressanta var deras kvinnoperspektiv.Det var två olika utställningar, båda koncentrerade kring kvinnorna.De har byggt upp olika rum efter århundrade och vi gick i tidsordning.


1500-talet


1600-talet. Det mest intressanta var dokumentationen vilka kvinnor det var som hade makten i sin hand och deras livsöden. Dessutom var allt väldigt vackert gjort.


1700-talet.
1800-talet.


1900-talet


Sedan tittade vi på den andra utställningen, Älskarna. Den var också väldigt bra.


Nu behövde vi en lunchfika, vi tog den på slottet mest för att caféet var så fint och roligt att sitta i. 

Därefter gick vi en guidad tur utomhus, jätteduktig guide och så roligt. Det finns en guidad tur inomhus också men det passade inte oss i tiden. Allt ingick i inträdet 100 kronor.

En ruin som är byggd just som en ruin för det skulle finnas på den tiden.


Över bron genom en dunge så kom vi fram till kyrkan från 1100-talet och som kompletterades på 1500-talet av Skarhults första ägarinna.Med dessa vackra liljekonvaljer lämnade vi slottet. Jag kan bara tillägga, Åk dit!!!!

2 kommentarer:

  1. Ännu mera vackert!!! Ja tänk om det var lite närmre!! Då skulle jag åkt dit!! Så mycket fint ni får se!!! Härligt!!! 💚💚💚

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ja, sa just till Harald att så får jag inte hålla på när vi kör ut, alldeles för mycket bilder, men vi får ta det lugnare så det inte händer nytt hela tiden haha! Kram

      Radera