fredag 3 mars 2017

Katastrof i köket

En halv dag i köket till nästan ingen nytta känns det som. Jag tog en promenad först som vanligt, det var så segt idag.


Jag gick mot Ärtan och Bönan och passerade det nya området med donerade träd. De börjar växa till sig nu. Här ett märkligt träd Bokgran om jag kommer ihåg rätt.Rätt märklig denna också!

Det är alltid mycket hundägare på Ärtan och Bönan och hundarna hade väldigt roligt och jagade varandra i full fart.

Väsby kyrka, lite disigt och grått som ni ser.

Jag började i köket för att förbereda morgondagens middagsbjudning. 


Nu skulle jag äntligen premiärbaka från den fina boken jag fick i julklapp. Jag hade sett ut en efterrätt där som bygger på en marängbotten. Jag har bakat marängbottnar och vanliga maränger massor av gånger, men nu blev det komplicerat. Först vägde jag både socker och äggvita för att få rätt proportioner. Sedan skulle sockret värmas i ugnen av någon anledning och det gjorde jag och följde exakt hela den komplicerade vispningen. Kakao skulle vändas ner försiktigt vilket jag gjorde.
I ugnen gick det åt pipan, efter en timme, vilket skulle vara tiden var den alls inte torr, efter en och en halv inte heller, efter två tog jag ut den ändå.


Skitförbannad blev jag. Under tiden hade jag också förberett porcherade päron och rostat valnötter till denna efterrätt. Nu får jag försöka göra som i Masterchef Australien, improvisera, jag orkar inte göra en till utan har rivet den i bitar. Resultatet får ni se imorgon och läsa om det blev ätbart. 

Jag skulle också göra en kaka till kaffet och även där använde jag ett recept i en kakbok jag fått. Jag blev mer och mer skeptisk och fattade inte om det överhuvudtaget kunde bli kakor av detta.


Kakor med müsli och chokladbitar
125 g mjukt smör
3 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 dl kakao
1 1/4 dl kokos
2 1/2 dl müsli med frukt och nötter
250 g hackad mörk choklad
Ugnsvärme 180 grader
Vispa smör, socker och vanilj vitt (hur det nu kan bli det med farinsocker?) och luftigt och vispa sedan ner ägget. Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och kakao i en annan skål. Blanda sedan mjölblandningen med smörblandningen tillsammans med kokos, müsli och choklad till en mjuk deg. Forma matskedsstora bitar av degen till bollar och lägg dem på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna i 12 minuter. Låt svalna på plåtarna några minuter innan de läggs upp på galler. 


Dom blev ändå goda, lite ovanliga och tunga och en riktig godbit till kaffet tror jag. Det ska bli kul att höra vad gästerna tycker.
Just nu är jag riktigt skeptisk till hela menyn imorgon, varför gör jag alltid sådant jag aldrig provat? Wish me luck!

6 kommentarer:

 1. Haha, varför gör du sånt du aldrig har provat?? Ja, du .... fundera på det😎💛

  SvaraRadera
 2. Lycka till 😂 Marängen är precis lika god i bitar som hel 👍 Känner igen situationen... Ibland blir man så trött ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag ska prova och se om den går att använda annars får Harald gå till affären haha! Kram

   Radera
 3. Haha!!! Heja dig!! Det kommer att bli jättebra! Men jag känner igen mig i frustrationen då det går på tok 😂💚 Kram 💚💚💚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det blev ju bra till slut haha! Kram

   Radera