fredag 7 juli 2017

Hamar

Då bar det iväg igen, vi fick stanna igen så fick springa ut och fota vår nattplats haha! En helt underbar väg vi körde, på morgonen var det så lite trafik och sjöarna låg helt stilla. Det var bara 5 grader imorse, lite besvikelse, vi trodde ju vi kom ner till värmen. Den fick vi dock under dagen och ikväll är det 18 grader ute. 


Nattplatsen.Idag skulle vi leta gamla släktplatser och körde först till Koppang där det skulle finnas en väg, Övergårdsvejen och en gård som tillhört släkten långt tillbaka i tiden från slutet av 1600-talet och gick i arv. Harald hade en bild från internet på huset och minsann, så hittade vi det! Den enda skillnaden var egentligen att grästaket var utbytt. Det låg flera hus där som alla tillhörde familjen, det största gamla var rivet och ersatt av ett modernare. Det var helt öde där, men Harald knackade på i det nyare huset, tyvärr var ingen hemma, det hade varit roligt att höra historien.En lång promenad ner till gården härifrån.

 Vi körde vidare till Elverum ca 10 mil därifrån för att leta efter ett minnesmärke över Haralds farfars farfar som förolyckades under 17 maj saluten 1840. Han satt i Stortinget och även lokalt i Everum. Harald visste bara att det skulle vara en svart sten, men inte var så vi tänkte söka upp Turistinformationen. Han frågade en kvinna var den var och hon och hennes dotter blev intresserade av vad vi letade efter. Dom trodde att det kunde finnas vid den gamla fästningen och ringde för att fråga en släkting som visste. Jo den fanns vid fästningen och vi promenerade dit och då var den inte svår att hitta. Vi har en liten handgjord kompass hemma med Hans Övergaards initialer och enligt Haralds pappa Arne har han gjort den.Ingången till Christianfjelds fästning.


Här hittade vi den!

Vi tittade också på ett ställe Gaarder som hade stor betydelse i början av kriget då den norska kungen bodde där och den gården har också varit i Övergaards ägor från 1765 tills när vet vi inte. En liten promenad i stan som var trevlig.Denna bilden hittade vi också i stan med lite olika foton på en informationstavla.


Vi åkte sedan till Glomdalsmuseet som ligger i Elverum och som är ett av Norges största friluftsmuséer. Vi har passerat så många vackra gårdar i trä med grästak och jag ville så gärna ser mer av dessa på nära håll. Jag fick mitt lystmäte här och vi orkade faktiskt bara gå på en liten del. Först tittade vi på en utställning om romer/resandefolket och en utställning om dagarna när kungen bodde på Gaarder och sa nej till att sätta Quisling som statsminister och därmed en tysk regering i Norge.

Vi fortsatte till Hamar där vi hade planerat att stå på en camping, det var dags för det, dusch, tömning, påfyllning, städning och annat. När vi kom till campingen tog parkeringsvakter emot oss och det kändes lite konstigt. Det var en stor musikfestival i helgen och fanns inte en plats att uppringa. Så snopet! Vi körde in i stan för att leta plats av något slag utan resultat. Harald har två kusiner boende i Hamar, Ragnvald och Knut och han ringde Knut som tipsade om en plats att stå på alldeles nere vid Mjösa, Norges näst största sjö som finns här. Vi lyckades hitta den och står så fint här, kostar ingenting, men så fick vi inte heller allt det vi behövde. Vi kunde sitta en liten stund ute för första gången på flera veckor, så härligt. Vi åt middagen ute, konserv idag igen, Gulaschsoppa, hur gott som helst! Fin utsikt har vi ikväll.Imorgon tar vi en ledig dag här i Hamar, vi ska träffa Knut en stund, Ragnvald är tyvärr inte hemma. Vi ska också titta runt lite här i stan som verkar vara fin. Harald har varit här som barn eftersom hans farbror hade en gård här ute, Fossum gård.

8 kommentarer:

 1. Oj vilka häftiga hus!! Kul att ni får träffa lite släkt igen!! Ha det så gott!! Många kramar Anna 💚💚💚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite som era fäbodshus tycker jag, Kram

   Radera
 2. Härlig rundtur ni är på💛

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och härligt samtal idag! Kram

   Radera
 3. Måste vara kul för Harald (även dig också) att se, höra och veta så mycket om sin släkt. Helt otroligt för mig då jag nästan inte vet något om min släkt på båda sidor. Fortsatt trevlig resa. Kramar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja även jag tycker det är ganska spännande, men mest för Harald såklart! Och han har en intressant familjehistoria på båda sina föräldrars sida. Tack, kram

   Radera
 4. Spännande att följa er resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du tycker det! Er är inte dum den heller! Kram

   Radera