onsdag 5 juli 2017

Mosjöen

Vi kom iväg tidigt idag eftersom vi skulle pricka in den kraftigaste strömmen  vid Saltstraumen som är en av världens starkaste tidvattenstömmar, den kan uppgå till 20 knops fart . Vi tyckte vi skulle påminnas om den obehagliga färden på Rhone och Saone våren 2013. Vi får fortfarande rysningar när vi ser starka strömmar.
Vi fortsatte nu på en väldigt vacker väg som ringlade sig sydost fram mot E6:an. Det är så oerhört vacker i detta land och vi förundras också över vilka massor av turister från övriga Europa som vi hela tiden möter. Alla länder förutom dom nordiska är i absolut majoritet här. 

Här fick vi möte, vi såg även en älg idag, men jag hade inte kameran tillhands.


Vi kom till Saltfjället och Svartisens nationalpark och då var vi högt uppe. Precis vid polcirkeln ligger Polarcirkelcentert där vi stannade. Fy attan vad kallt, 4 grader och en isig vind, snö som vi också gick i. Nu kände vi verkligen att vi är klara med detta och vill ha lite värme. 

Minnesmärke över jugoslaviska krigsfångar som omkom under arbete med järnvägen under kriget.

Vi bara körde efter det, inte så bara, det är fint och färden är också en upplevelse på många sätt. Landskapet blev mer grönt, mer frodig skog särskilt nere i dalarna och vi stannade först när Harald tyckte det var nog. 


Det blev en rastplats inatt, grönt och fint, men svinkallt så vi sitter inne i bilen. Rastplatsen ligger lite söder om Mosjöen och vi har ca 39 mil kvar till Trondheim som vi har tänkt oss imorgon.


När vi handlade igår hittade Harald detta som han kommer ihåg från sin barndom. Det är ren- och lammbullar med sås och man ska smaksätta med några skivor getost. Vi var lite skeptiska ändå, men det var faktiskt gott. Getost har vi såklart köpt, det brukar vi ha hemma också.


Jag bakade en kaka ikväll, det behövs något gott till kaffet när vi kör långa sträckor. Jag hade förberett påsar hemma till några olika kakor, det fungerar så bra, mycket bättre och mycket billigare än att köpa kakmixpaket. Idag blev det en kanelkaka i Omniaformen som jag gräddar på spisen eftersom det inte finns någon ugn i vår bil.

3 kommentarer:

 1. Så spännande resa ni gör! Förberedde påsar gjorde jag också tidigare, nu bakar jag inte så mycket då det är så varmt när vi är å kör i Kroatien. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, nej, det är konstigt för i värmen är jag inte alls så sugen på kaka heller. Inomhus i bilen är det mums! Kram

   Radera
 2. Ja många intryck på alla sätt och vis!! Både för öga, hjärta och gom!! Kram💚💚💚

  SvaraRadera